Hlavní obsah

Odbory odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že odbory zamítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví o 8,5 miliardy korun na příští rok. Válek lékařům rovněž nabídl růst platových tarifů o pět procent. Lékaři ale požadují sjednocení odměňování napříč nemocnicemi. Od prosince odmítli sloužit přesčasy, čímž chtějí podpořit své požadavky na změny v odměňování a přesčasové práci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

Podle Válka odbory a lékaři nehledají cesty k dohodě, ale stupňují požadavky. Trvá na tom, že jich významnou část už splnil, včetně novel zákoníku práce, který snižuje povolený objem dohodnutých přesčasů za rok a povoluje 24 hodinovou práci v nemocnici.

Válek řekl, že udělal při snaze o dosažení dohody maximum toho, co bylo v jeho silách. „Náš partner požadavky stupňoval a neměl ochotu ke kompromisu,“ řekl ministr. „Opravdu víc nabídnout nešlo. Na každém jednání musí být dva, kteří se chtějí dohodnout, a tady tu snahu necítím,“ dodal.

Lékařům platy vzrostou podle něj i bez dohody, z veřejného zdravotního pojištění je na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun.

Lékaři: Nemocnice počítají s omezením péče, odloží se stovky operací

Domácí

Odměňování je nutné sjednotit, říká Kubek

Už před jednáním viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda uvedl, že navrhovaný růst platů by se měl dotknout jenom části lékařů. Lékařská komora trvá na sjednocení odměňování napříč nemocnicemi.

„Jednoznačně trváme na tom, že je potřeba sjednotit odměňování ve všech typech nemocnic bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem,“ reagoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. Vyzval vládu, aby začala situaci řešit.

Základní odměna bez přesčasů by měla být 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, řekl Kubek. „Pokud neučiníme medicínu dostatečně atraktivní, nikdy nebudeme mít dostatek lékařů,“ dodal s odkazem na stárnutí lékařů a zdravotníků.

Od prosince dojde k omezení péče ve většině nemocnic. Přesčasy přestane sloužit přes 6100 lékařů. S omezením počítají i ředitelé státních nemocnic.

„Oproti běžnému prosinci dojde k mezení péče asi o 20 procent. Akutní péče ohrožena nebude. Nicméně těch 20 procent se týká elektivní péče,“ řekl místopředseda Asociace ředitelů nemocnic David Feltl, který vede Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze.

Lékaři: Nemocnice počítají s omezením péče, odloží se stovky operací

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám