Hlavní obsah

Odbornice: Masivní šíření bakterie mycoplasmy z Číny nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné nemocnice lidí, kteří se v Číně nakazili bakterií mycoplasma pneumoniae, nemusí obyvatele Česka znepokojovat. Podle epidemioložky Heleny Jiřincové ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nehrozí stejný scénář jako s covidem. Jde o známý typ bakterií, nikoliv o virus. Vhodných antibiotik je podle resortu zdravotnictví dostatek.

Foto: Profimedia.cz

Nákaza bakterií mycoplasma pneumoniae není v Evropě nijak nová

Článek

„Situace není neobvyklá oproti jiným letům. Vše sledujeme a není potřeba zvýšených obav, že se zde šíří neznámá nemoc z jihovýchodní Asie,“ řekla Jiřincová.

„Je málo pravděpodobné, že se sem nákaza dostane. Pro většinu lidí neznamená nebezpečí,“ dodala s tím, že je téměř potvrzené, že jde v Číně o souběh více onemocnění.

V Česku se aktuálně nejvíce šíří covid a rhinoviry, které mohou způsobovat těžké průběhy nebo zápal plic. Objevily se už i první případy chřipky, která podle Jiřincové přišla dříve než se čekalo. Oproti rokům před pandemii se to ale nevymyká.

Čínský zápal plic je i v Česku. Nejde o nic výjimečného, tvrdí lékaři

Domácí

Situace v Číně je podle ni ovlivněna více faktory. Mají tam větší problém s antibiotickou rezistenci, více se vystavují chemikáliím a od přísných restrikcí tam upustili později, lidé tak měli oslabenou imunitu.

Antibiotika dostupná

V Čechách se podle ní infekce mycoplasmatickou bakterií objevují spíše sporadicky. Nejčastěji ji odhalí nemocnice v Praze.

Infekce má podobný průběh jako jiné respirační nemoci. Před předepsáním antibiotik by si proto měli podle Jiřincove lékaři ověřit, jakou infekcí pacient má. „Příznaky onemocnění jsou dlouhodobé, kašel může přetrvávat i několik týdnů. Léčba je možná antibiotiky,“ dodal pneumolog Vladimír Koblížek.

Na mycoplasmu se podávají jiná antibiotika než například na streptokoky. „Zásoby v běžných spotřebách jsou v řádu měsíců. Kdyby došlo k výkyvu těchto antibiotik, budeme mít dostatečné množství,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám