Hlavní obsah

Čínský zápal plic je i v Česku. Nejde o nic výjimečného, tvrdí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě se objevily první případy zápalu plic u dětí, které v poslední době zahlcují nemocnice v  Číně. Onemocnění, jež způsobuje bakterie Mycoplasma pneumoniae, se objevilo například ve Francii a v Holandsku, ale je už i v Česku. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka situaci sleduje Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Mycoplasma pneumonia způsobuje netypický zápal plic. V Evropě není její výskyt nový

Článek

„Jsou případy hlášené z Francie, Holandska a dalších států. Jedná se o jednotky,“ řekl Dvořáček. „Co vidíme v nemocnicích, nejsou žádné signály o nárůstu a vzniku nějaké epidemie,“ dodal.

Mycoplasma pneumoniae je v Evropě léta letoucí, a nikdy nezpůsobovala masivní epidemie
epidemiolog Roman Prymula

Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý Právu sdělil, že nemoc, kterou tato bakterie způsobuje, se objevuje i v Česku. „Není to nic nového, původce je dobře známý už desítky let. V Evropě se první případy objevily v Holandsku, ale laboratorně potvrzené případy máme už i u nás,“ řekl Právu Dlouhý.

„Tato bakterie většinou způsobuje lehké infekce dýchacích cest, kdy lidé nejdou ani na testy. Někteří mohou mít závažnější průběh a dostat zápal plic. Ten ale v nemocnici velmi úspěšně léčíme antibiotiky, u kterých není žádný problém s dostupností,“ uvedl infektolog.

„Obrázky z Číny jsou sice dramatické, ale kdyby o tom média nepsala, ani bychom o této infekci nevěděli,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví se k situaci chce vyjádřit příští týden. Bakteriální infekce léčí antibiotika, s jejichž nedostatkem se nyní Česko potýká, stejně jako některé další země v Evropě.

Imunita bakterií roste

Jak upozornil mikrobiolog Pavel Dřevínek z Motola, od září bylo v motolské nemocnici hlášeno třináct případů této bakterie. „Tato bakterie způsobuje atypické zápaly plic, které se léčí jinými typy antibiotik. Není důvod se znepokojovat, ale pokud by bakterie začala být rezistentní na antibiotika, můžeme mít problém. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje,“ řekl Právu.

I infektolog Marek Štefan na sociální síti X, dříve Twitter, napsal, že v  Asii stoupá rezistence na antibiotika, kterými se tato infekce běžně léčí: to znamená, že bakterie jsou vůči těmto lékům imunní. Podle Štefana způsobuje tato bakterie mírnější průběh zápalů plic než například pneumokoky.

„Rezistence v Číně a v Japonsku je skutečně vysoká, v Evropě tak častá není. Tato infekce se ale dá léčit antibiotiky ze tří skupin, takže nedostupnost léčby nehrozí,“ řekl Právu Dlouhý.

Epidemiolog Roman Prymula také Právu řekl, že bakterie, která tyto zápaly plic způsobuje, není žádnou novinkou. „Mycoplasma pneumoniae je v Evropě léta letoucí, a nikdy nezpůsobovala masivní epidemie. Je to atypická bakterie, která nemá bakteriální stěnu, a může tak měnit tvar,“ uvedl Prymula.

Za situaci v  Číně může podle něj covidová pandemie, při které se lidé chránili před mikroby. „V Číně nosili lidé respirátory ještě nedávno. Jakmile je sundali, došlo k rozpuku infekčních onemocnění. Tam za to nemůže jen tato bakterie, ale také adenoviry, RSV (respirační synciální viry), něco způsobuje i covid,“ řekl Právu epidemiolog.

Přibývá streptokokových infekcí, jako je angína a spála

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám