Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem se kvůli migraci prodlouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli ilegální migraci se prodlouží. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o tom ve středu rozhodla vláda. Nově budou kontroly až do 28. října.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala s ministrem vnitra Vítem Rakušanem přicházejí na jednání vlády. Archivní snímek.

Článek

„Vláda se dneska rozhodla prodloužit dočasně zavedené kontroly na hranicích Slovenské a České republiky o dalších 20 dnů, tedy do 28. října včetně,“ oznámil Rakušan.

Česka vláda rozhodla o zavedení kontrol na hranici se Slovenskem minulý týden, opatření mělo skončit tuto sobotu. Přes území České republiky totiž v posledních týdnech přejíždí dále na Západ řada syrských migrantů.

Podle dosavadních údajů policisté od počátku kontrol prověřili přes 145 tisíc lidí. „Počet ilegálních migrantů po kontrolách klesá. Policie jich zadržela 1450,“ řekl také Rakušan.

Kontroly na česko-slovenské hranici budou pokračovat

Domácí

Na Slovensko pak vrátila zhruba 450 migrantů, podmínky pro vstup do ČR podle nich nesplnilo přes 500 lidí.

Zadržena byla podle jeho slov také více než třicítka převaděčů. „To jsou ti obchodníci s lidským neštěstím, kteří se neštítí nehezkých praktik,“ míní.

Minulý týden česká policie uvedla, že od začátku letošního roku zajistili policisté na území republiky téměř 12 tisíc migrantů.

Výrazně to překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. V minulých letech také policie zadržovala řádově jednotky či nižší desítky převaděčů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám