Hlavní obsah

Od čtvrtka ochlazení, na vozovkách náledí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože trvalé ochlazení ještě nepřijde, od čtvrtka se postupně ochlazovat bude a dokonce v neděli a v pondělí v noci má být až -10 st. C.

Článek

"Počasí bude připomínat houpačku. Na většině území se vyskytne sněžení, pouze v nížinách sníh s deštěm. Během čtvrtku a pátku a ještě i v noci na sobotu bude rychlost západního větru dosahovat v nárazech a na horách síly vichřice. Vzhledem ke sněžení se budou od 600 m nad mořem tvořit, zejména v Čechách, sněhové jazyky. Během nočních a ranních hodin není vyloučeno ojedinělé náledí," řekl Právu ve středu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Od příštího čtvrtka oteplení

Uvedl, že mrazy budou jen pár dní, pak se bude opět oteplovat. V pátek se očekává sněžení, v nižších polohách déšť se sněhem nebo déšť. V noci 1 až -3, přes den 1 až 5 st. C. xxx V sobotu by rovněž mělo sněžit, ale už jen občas. V noci teplota poklesne na 0 až -4, přes den bude kolem nuly. V neděli se počasí nezmění, jen dál přituhne. V noci na -1 až -5, ojediněle - 8 st. Přes den bude -3 až 1 st. C. Chladné počasí bude pokračovat ještě v pondělí, kdy v noci má být až -10 st C ale již od úterý se začne oteplovat a dokonce ve čtvrtek by přes den mělo být až 6 stupňů tepla.

Seifert informoval, že ač průměrný úhrn srážek za leden je dlouhodobě 43 milimetrů, tedy 43 litrů vody na metr čtvereční, od začátku ledna už napršelo 31 mm. "Přispěly k tomu poslední deště, kdy v Peci pod Sněžkou napršelo nebo nasněžilo 30 mm, v Plzni 26 mm, atd. Zdá se, že leden tedy bude srážkově nadprůměrný," řekl Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám