Hlavní obsah

Cena plynu zůstane přes léto stejná, poroste až na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Energetický regulační úřad v pátek rozhodl, že ceny zemního plynu zůstanou přes léto stejné, jako jsou nyní. Na podzim by ale kvůli vysokým cenám ropy na světových trzích měly vzrůst.

Foto: Monika Čapková
Článek

Úřad o cenách rozhoduje hlavně na základě návrhu dovozce plynu, společnosti Transgas. Částečně bere v úvahu i předpokládaný vývoj cen topných olejů na světových trzích a kurz koruny a dolaru vůči euru.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jarmila Lehnerová sdělila, že ceny se zřejmě budou měnit až od 1. října.

"ERÚ zatím získává podklady o předpokládaném vývoji cen ropy a ropných produktů na světových trzích, avšak v návaznosti na současnou nepříznivou situaci na trhu s ropou, která se následně promítá do cen topných olejů, lze očekávat změnu ceny energie zemního plynu od 1. října," řekla Lehnerová

"Pokud by nedošlo v nejbližší době k poklesu tržních cen paliv, dá se očekávat, že ve čtvrtém čtvrtletí ceny plynu vzrostou," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Od dubna klesla cena o sedm procent

ERÚ letos ceny upravil třikrát. Na začátku roku narostla cena plynu o 1,2 procenta. Od dubna naopak ceny dvakrát klesly, nejprve o 4,5 procenta a od května v souvislosti se snížením základní sazby DPH o 2,5 procenta.

V porovnání se západoevropskými státy je plyn v České republice levnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Trh s energiemi se časem uvolní

Vláda schválila návrh novely energetického zákona, která upravuje termíny a podmínky liberalizace trhu s plynem a elektřinou. Ministerstvo průmyslu a obchodu...

Výběr článků

Načítám