Hlavní obsah

Oční kapky mohou vést k oslepnutí, SZÚ upozornil na bakteriální epidemii v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varovalo před umělými slzami, respektive očními kapkami EzriCare. Ve Spojených státech úřady zaznamenaly výskyt vysoce rezistentních bakterií, který dávají do přímé souvislosti s uvedenými výrobky.

Foto: Envanto elements

Ilustrační foto

Článek

Několik osob v této souvislosti osleplo, další musely podstoupit chirurgické odstranění oční bulvy a zaznamenáno bylo i několik úmrtí. Před nákupem kapek, které je možné objednat na internetu, varoval i Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Americké úřady měly informace ze 16 států, v nichž byla zaznamenána tři úmrtí. „Z 68 případů celkem osm osob hlásilo ztrátu zraku a čtyři osoby podstoupily chirurgické odstranění oční bulvy,“ konstatovala zpráva Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Většina nemocných, kteří se potýkali s bakterií Pseudomonas aeruginosa, používala výrobky EzriCare nebo umělé slzy společnosti Delsam Pharma.

„Dotyčné výrobky se vyrábějí v Indii a jsou volně prodejné v USA a na internetu,“ uvedl SZÚ s tím, že v EU se sice neprodávají, ale lidé by se s nimi mohli setkat například na cestách.

Bakterie Pseudomonas aeruginosa je jednou z hlavních příčin závažných infekcí zejména u pacientů s oslabenou imunitou, přičemž „zjištěné izoláty jsou značně odolné vůči většině širokospektrých antibiotik“.

Podle ECDC je nynější situace v USA první zdokumentovanou epidemií vyvolanou bakterií Pseudomonas aeruginosa

„Současná epidemie upozorňuje na existující riziko bakteriální kontaminace lahviček s přípravky pro opakované použití na bázi umělých slz/očních kapek bez konzervačních látek,“ shrnulo evropské centrum.

Chřipka přišla ve druhé vlně, nemocných přibylo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám