Hlavní obsah

Chřipka přišla ve druhé vlně, nemocných přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidí potýkajících se s akutními respiračními nemocemi v minulém týdnu přibylo na 1412 nemocných na 100 000 obyvatel. Na vzestupu jsou zejména chřipková onemocnění, uvedl v pondělí Státní zdravotní ústav (ŠZÚ). Odborníci v této souvislosti hovoří o druhé vlně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nemocných s akutními respiračními obtížemi přibylo ve všech věkových kategoriích s výjimkou dětí do pěti let. U chřipkových onemocnění se vzestup nemocnosti zatím vyhýbá seniorům nad 65 let.

Lékaři zatím zaznamenali 287 klinicky závažných případů, kdy pacienti vyžadovali intenzivní péči. 100 lidí zemřelo.

Aktuálně klesá výskyt chřipky typu A a naopak se zvyšuje cirkulace virů chřipky typu B. S tím podle hygieniků souvisí i mírný vzestup nemocnosti v ČR.

Promořujeme se

Na aktuální výskyt chřipky typu B lze podle vedoucího oddělení epidemiologie SZÚ Jana Kynčla nahlížet jako na tzv. druhou vlnu chřipky, která obvykle přichází jednou za několik let v návaznosti na normální chřipkovou epidemii. „Někdy naváže s odstupem, někdy do ní rovnou přejde, což odpovídá letošní situaci,“ dodal s tím, že nejde o nic nečekaného.

Anketa

Měli jste v posledních měsících chřipku?
Ano
54,8 %
Ne
45,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3386 čtenářů.

„To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření. Nyní se populace znovu postupně promořuje,“ konstatoval Kynčl.

Pokles nemocnosti očekává s nastupujícím jarem v průběhu několika týdnů.

Chřipka je závažná nemoc. Proč ji podceňujeme?

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám