Hlavní obsah

Naočkovat se nechala zatím polovina Čechů, třetina mladých, 85 procent rizikových

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejohroženější věkové skupině nad 65 let projevilo zájem o očkování proti koronaviru 84 a půl procenta lidí. V rámci celé populace se do systému zatím registrovala necelá polovina lidí nad 16 let věku. Plyne to z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Senioři patřili během epidemie spolu s chronicky nemocnými k nejvíc ohroženým skupinám. Ukazují to i data o úmrtnosti, kdy valná většina z více než 30 000 úmrtí souvisejících s koronavirem připadá právě na seniory. Jejich účast na očkování je tak z tohoto pohledu klíčová.

Jedinými dvěma skutečně „proočkovanými” skupinami jsou momentálně senioři nad 80 let věku, kde mají kompletní vakcinaci dvě třetiny z nich, a dále pak sedmdesátníci, kterých je naočkováno přes 56 procent. V obou kategoriích projevilo zájem o očkování kolem 87 procent lidí.

V následujících týdnech by mělo přibývat i plně naočkovaných šedesátníků, kterým na tyto dny vycházejí druhé termíny. Odstup mezi první a druhou dávkou nejčastěji podávané vakcíny Pfizer/BioNTech je v ČR 42 dní.

V této věkové skupině projevilo zájem o vakcinaci kolem tří čtvrtin lidí.

Pediatr: Očkování dětí od 12 let může zachránit jejich zdraví

Domácí

Pozitivní je, že alespoň jednu dávku již má za sebou přes 50 procent lidí v Česku ve věku nad 45 let, ačkoliv s nižším věkem zájem o očkování klesá a u nejmladší věkové kategorie mezi 16 a 29 lety se aktuálně pohybuje na úrovni 27 procent.

Celkově doposud projevilo zájem o očkování přes 48 procent lidí, přičemž za poslední týden, kdy se registrace otevřela pro nejmladší věkové skupiny, narostl zájem o necelých pět procentních bodů.

Zatím není zcela jasné, jak bude očkování zohledněno při cestování do zahraničí, což je nepochybně jeden z aspektů, na který mohou mladí lidé slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám