Hlavní obsah

Očkování u nejstarších funguje, křivka mrtvých padá dolů

Od konce ledna se zdvojnásobil počet naočkovaných seniorů nad 80 let na téměř 160 tisíc. Současně s tím čtyřikrát poklesl počet úmrtí v dané věkové skupině a podobně klesl i počet hospitalizovaných.

Článek

Zatímco v neděli 31. ledna zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 celkem 65 seniorů starších 85 let, v úterý 16. února klesl počet úmrtí v této věkové skupině na 14. Pokud jde o počet hospitalizovaných, snížil se jejich denní nárůst z 90 na 24 lidí.

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo k úternímu dni naočkováno bezmála 160 tisíc obyvatel 80+, na konci ledna jich bylo 79 tisíc.

Británie chystá v tichosti očkovací pasy. A není jediná

Cestování

Že je data nutno posuzovat s určitým odstupem, již před časem upozorňovali i členové Centra pro modelování společenských a biologických procesů (BISOP). Účinnost vakcíny po první dávce je podle nich třeba hodnotit nejdříve až dva týdny po její aplikaci.

Kolektivní imunita? Na tu prodělalo covid málo lidí, říká biochemik Trnka

Koronavirus

„Často je u vakcíny Pfizer uváděno číslo 52procentní účinnost. To ale ukazuje stav mezi prvním a 21. dnem po očkování. Nikdo soudný nemůže čekat, že vakcína bude chránit hned první den po její aplikaci,” uvedli.

EMA: Odsouvání druhé dávky se projevuje na úmrtích

Také Evropská léková agentura (EMA) již dříve nabádala k opatrnosti. Uvedla, že doporučuje podání druhé dávky 21 dní po první. Prodloužení až do 42 dnů, jak navrhovala Světová zdravotnická organizace (WHO), ale nezakazuje.

„Je nutné dbát zvýšené opatrnosti při zvažování širšího dávkovacího intervalu, obzvlášť mimo interval 19 až 42 dnů po první dávce, protože riziko poklesu účinnosti vakcíny se zvyšuje s oddálením druhé dávky vakcíny,” napsalo centrum.

Léková agentura začala s hodnocením německé vakcíny CureVac

Koronavirus

Čím méně dávek vakcíny je k dispozici, tím je vliv odsunutí druhé dávky na úmrtí a vážné průběhy podle BISOP větší.

Izraelský scénář?

Podobný vývoj nastal i v Izraeli, který má stále oproti evropským státům ve vakcinaci výrazný náskok. Země aktuálně eviduje více nových hospitalizací mladších než starších osob s covidem.

Změna v trendu podle odborníků patrně souvisí s vysokým podílem očkovaných lidí ve starší věkové skupině. Nejpočetnější skupinu v nemocnicích aktuálně tvoří obyvatelé mladší 60 let.

Kdo se nechá očkovat, bude mít výhody, tlačí Izrael na obyvatele

Koronavirus

V Česku se proti covidu-19 očkuje podobně jako ve zbylých zemích EU od 27. prosince. Zdravotníci dosud aplikovali 484 tisíc dávek vakcíny, z toho 15 tisíc v úterý. Obě potřebné dávky zatím dostalo 182 tisíc lidí.

Dosud je registrační systém otevřený jen pro lidi od 80 let, ale vakcínu dostávají také zdravotníci a pracovníci a obyvatelé v domovech pro seniory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám