Hlavní obsah

Kdo se nechá očkovat, bude mít výhody, tlačí Izrael na obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Ten, kdo se nechá očkovat, bude mít jednodušší život. Tak by se dalo shrnout jednání izraelské vlády, která se snaží urychlit zpomalující tempo vakcinace proti covidu-19. Ten, kdo si nechá aplikovat vakcínu, by měl mít jednodušší přístup do restaurací, hotelů, posiloven nebo na kulturní akce, napsal zpravodajský server The Times of Israel.

Článek

Otevřít posilovny či muzea navrhuje ministerstvo zdravotnictví od 23. února, restaurace pak začátkem března.

„Důrazně doporučuji každému, kdo chce opět navštěvovat hotely, posilovny či některé kulturní akce, aby se nechal očkovat,“ vyzval Izraelce tento týden ministr zdravotnictví Juli Edelstein. Uvedl také, že brzy budou zavedeny takzvané zelené pasy, které usnadní očkovaným lidem návštěvu veřejných akcí či cestování bez nutnosti karantény. Dodal, že základní služby sice musí být dostupné všem, některé akce je ale podle něj možné omezit povinností být očkován.

Izrael už vidí světlo na konci tunelu. Stačilo naočkovat seniory a covid razantně ustupuje

Blízký a Střední východ

Televizní stanice Channel 12 ve středu uvedla, že vláda se chystá ztížit přístup do posiloven, hotelů či restaurací těm, kteří očkování odmítnou. Zakázat neočkovaným lidem vstup do těchto veřejných prostor sice legálně nelze, je ale možné zavést povinnost předložení testů starých dva či tři dny. Podle izraelské televize, která citovala nejmenovaného úředníka z ministerstva zdravotnictví, může vláda ve snaze podpořit očkování ztížit dostupnost testů omezením testovacích míst či zavedením poplatků za ně.

Izrael je k nezastavení, naočkoval už každého třetího

Koronavirus

Devítimilionový Izrael je v přepočtu na obyvatele světovým lídrem v očkování proti covidu-19, s nímž začal v prosinci. Vakcínu dosud dostalo na 3,68 milionu obyvatel, z toho 2,3 milionu lidí obě potřebné dávky vakcíny. Tempo očkování ale zpomaluje. Například v úterý dostalo vakcínu 130 tisíc lidí, zatímco minulý měsíc to bylo i na 200 tisíc denně. První dávku vakcíny tento týden dostalo denně jen asi 65 tisíc Izraelců.

Podíl hospitalizovaných seniorů v Izraeli s očkováním prudce klesá

Koronavirus

Izraelské ministerstvo zdravotnictví tento týden vládě předložilo třífázový plán uvolňování restrikcí, jehož první fáze začala už v neděli, kdy mimo jiné skončilo omezení pohybu na maximálně kilometr od domova a restaurace mohly otevřít výdejová okénka. Od čtvrtka také směly otevřít školy a první stupeň základních škol v oblastech s lepší epidemickou situací, v regionech s horší epidemickou situací bylo podmínkou naočkovat 70 procent obyvatel starších 50 let.

První dávka od Pfizeru srazí riziko nákazy na polovic, tvrdí Izrael

Koronavirus

Druhá fáze uvolňování, jak ji navrhuje ministerstvo zdravotnictví, by mohla začít 23. února při splnění určitých kritérií. Mimo jiné je třeba naočkovat do té doby oběma vakcínami tři miliony lidí a 90 procent Izraelců starších 50 let. Tato fáze podle místních médií počítá s otevřením například posiloven, hotelů (bez restaurací) či muzeí, ale zřejmě jen pro očkované či lidi s negativním testem starým maximálně tři dny.

Poslední fáze uvolňování by podle návrhu mohla začít 3. března, pokud budou naočkovány čtyři miliony lidí a 95 procent osob starších 50 let a splněna kritéria pro epidemickou situaci. Otevřít by se pak mohly malé restaurace a kavárny pro všechny, na větší veřejné akce by ale měl být povinný „zelený pas”, napsal server The Times of Israel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poloprázdné očkovací centrum vybudované v tělocvičně v izraelském Hod ha-ŠaronuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám