Hlavní obsah

Očkování osmdesátníky ochránilo, u mladších lidí je pokles nákazy pomalejší

Novinky, jas

To, že s rostoucím počtem naočkovaných proti covidu-19 klesají počty nakažených, není překvapivé. Nejvíce je pokles patrný u nejstarších lidí, naopak u zatím neočkovaných věkových kategorií je pokles pozvolnější.

Článek

Česká republika v letošním roce zažila dva vrcholy epidemie, při nichž sedmidenní průměr nakažených přesahoval hranici 12 000 osob. První vrchol byl na počátku ledna, druhý v úvodu března.

Z dat je nicméně patrné, že zatímco první vrchol epidemie zasáhl většinu dospělé populace, druhý v březnu postihl seniory, a to zejména ty nejstarší ve věkové kategorii nad 80 let výrazně méně. Část z nich už byla v té době naočkovaná.

Zatímco v lednu byl sedmidenní průměr nakažených seniorů nad 80 let bezmála šest stovek, v březnu jich bylo přes 300.

Částečné otevření škol situaci nezhoršilo 

Od března klesají počty nakažených napříč populací. U nejmladší věkové kategorie dětí a mladistvých do 17 let je patrné, že pokles počtu nákaz v posledních týdnech je pozvolnější. Absolutní čísla srovnávat nejdou, protože kategorie se počítá od narození do 17 let, ostatní kategorie jsou po pěti letech.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Domácí

Nehomogenní a rozsáhlá věkové kategorie zahrnuje nejmenší děti, předškoláky, žáky základních škol i učně a středoškoláky. Část z nich, konkrétně děti navštěvující poslední rok školky a žáci prvního stupně základních škol, se totiž mohla v dubnu vrátit k běžné výuce.

Jak ve středu konstatoval šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, negativní efekt se nedostavil.

Z dvou milionů testů na školách tisíc pozitivních. Není to zbytečné, míní Dušek

Domácí

I tak je aktuálně v nejmladší věkové kategorii nakažených nejvíce, tedy kolem 400 nakažených týdně. A tak zatímco lednový vrchol epidemie po vánočních svátcích se dětí ve srovnání s ostatními skupinami dotkl výrazně méně, nyní je pokles pozvolnější.

Ve věkových kategoriích nad 70 let již dostala alespoň jednu dávku vakcíny nadpoloviční většina lidí, zatímco dětí a mladistvých se očkování alespoň prozatím netýká. Vakcíny nejsou pro děti testovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám