Hlavní obsah

Očkování hasičů nebyla chyba, hájí se nemocnice

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Fakultní nemocnice Brno odmítá, že by naočkování stovky hasičů a policistů při zátěžovém testu největšího očkovacího centra v Česku před dvěma týdny byla chyba.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hasiči a policisté byli naočkováni v době, kdy se měla vakcína podle pokynu vlády dávat jen seniorům a zdravotníkům.

„Zapojit do zatěžkávacího testu obřího očkovacího centra desítky seniorů ve věku nad 80 let by bylo naprosto v rozporu s tím, o co se všichni snažíme, tedy ochránit je před koronavirem. Ještě bychom je ohrozili na zdraví,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Nechtěli experimenty

Seniorům by podle ní při očkování v testovacím provozu hrozilo, že budou za nepřiznivého počasí stát ve frontách venku, a to za situace, kdy se pořádně nevědělo, jak prostor centra uspořádat.

„Pro policisty a hasiče to nebyl problém. Ovšem hrát tyto hry s dříve narozenými, kteří jsou často špatně pohybliví, to by bylo naprosto nezodpovědné. O to pohodlnější to mají v očkovacím centru nyní,“ vysvětlila mluvčí.

Expresně objednané stříkačky z Číny nejsou k očkování Pfizerem vhodné

Domácí

Zdůraznila, že již v době testování se očkovali zdravotníci a ihned po ukončení testovacího provozu se rozjelo očkování seniorů v centru i přímo v ústavech sociální péče na jižní Moravě. Po odborné stránce za scestné považuje vedení nemocnice tvrzení, že byli zbytečně přeočkováni také administrativní pracovníci policie a hasičů.

„Právě pomoc administrativních sil potřebujeme v očkovacích centrech nejvíce. Uvolňují totiž ruce zdravotníkům pro to, aby se plně mohli věnovat příchozím,“ doplnila Plachá.

U policie se chce očkovat 60 procent lidí, u hasičů polovina

Domácí

Nemocnice trvá na tom, že volba policistů a hasičů pro test centra byla tou nejlepší. Když se test připravoval, počítalo se s tím, že pracovníci policie a hasičského sboru budou patřit k prvním naočkovaným. Pak se situace změnila s tím, že přednost dostanou senioři. Zdravotníci upozorňují na to, že test největšího očkovacího centra v Česku byl po technické stránce náročný.

Jak to bylo v Blansku?

Centrum sídlí v areálu výstaviště, které patří Brnu. Město spolu s Jihomoravským krajem umožnilo vybudování centra. To ale po všech stránkách plně řídí nemocnice. Jakékoli pochybení odmítá Jihomoravský kraj i město Brno.

V souvislosti s tím, kdo má a nemá přednostně vakcínu dostat, se hovoří i o starostovi Blanska Jiřím Crhovi (ODS), který trpí nejtěžší formou onemocnění ledvin.

Kdo, kde a čím se v ČR očkuje. Ministerstvo zveřejnilo data

Domácí

V nemocnici v Blansku zbyla 30. prosince volná jedna dávka a nebyl k dispozici žádný zdravotník, který by ji mohl dostat. Starosta měl hodinu na rozmyšlenou a vakcínu si nechal píchnout. Crha vše vysvětlil na so­ciálních sítích. Hájí se tím, že tehdy ještě neplatila pravidla pro pořadí v očkování a také že hrozilo znehodnocení vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám