Hlavní obsah

Expresně objednané stříkačky z Číny nejsou k očkování Pfizerem vhodné

Novinky, jas

Injekční stříkačky k aplikaci očkovacích vakcín proti koronaviru, které ministerstvo zdravotnictví expresně objednalo z Číny, nejsou vhodné k aplikaci vakcíny Pfizer/BioNTech. Ta je přitom zatím dominantní očkovací látkou v Česku.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Injekční stříkačky připravené k aplikaci vakcíny od firem Pfizer a BioNTech

Článek

Objednávka 1,8 milionu očkovacích stříkaček s pevnou jehlou dorazí do ČR 6. února. Jak ve čtvrtek upozornil server iRozhlas, nejsou vhodné pro vakcínu Pfizer/BioNTech, neboť pro natažení očkovací látky i její následnou aplikaci je užita stejná jehla.

To s sebou nese zvýšené riziko infekce a rovněž je to bolestivější pro pacienty, neboť jehla s „ztupí” při proniknutí do lahvičky a teprve poté je druhým vpichem vpravena do svalu pacienta, uvedl server s odkazem na šéfku České asociace sester Martinu Šochmanovou i další zdravotníky, podle nichž se běžně pro natažení látky používá jiná jehla, než pro samotnou aplikaci.

Nevhodnost těchto stříkaček pro vakcínu Pfizer/BioNTech potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nejsou vhodné pro Pfizer, ale jsou pro jiné vakcíny,“ uvedl.

Stříkačky a jehly z Číny se Česku prodraží o tři miliony za dopravu

Domácí

Objednávka stříkaček za 1,7 milionu korun se ministerstvu prodražila o 3,2 milionu za dopravu. Resort totiž v průběhu ledna zjistil, že lodní dopravou by zásilka dorazila až na přelomu března a dubna. Proto bylo urychleně rozhodnuto připlatit si za leteckou přepravu, která cenu zásilky zvýšila zhruba o 3,2 milionu korun.

Další dodávky jehel a stříkaček má ČR objednané z  Bulharska. Jehly za zhruba 6,3 milionu korun mají dorazit v dubnu a květnu, u stříkaček za 12,6 milionu korun není zatím termín znám.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD)  minulý týden uvedl, že zásoby stříkaček pro očkování v ČR stačí na 65 dní.

Zastavte očkování první dávkou i rezervace, doporučuje ministerstvo

Domácí

V ČR se momentálně vakcín nedostává. Ministerstvo zdravotnictví doporučilo krajům zvážit zastavení registrací seniorů k očkování a využít dostupné vakcíny primárně k podání druhé dávky již očkovaným.

Doposud bylo v ČR vykázáno 236 697 očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám