Hlavní obsah

„Strach z vlků je uměle udržován pohádkou o Červené Karkulce.“ Ministerstvo zrušilo rozhodnutí umožňující jejich odstřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táborská zoologická zahrada a spolek Hlas zvířat dosáhly prvního vítězství za ochranu ohrožených vlků. Ministerstvo životního prostředí totiž před několika dny vyhovělo jejich podnětům a zrušilo sporná rozhodnutí Královéhradeckého kraje a Agentury ochrany přírody a krajiny, které povolily výjimku ze zákazu vlka usmrtit.

Foto: Zoo Tábor

Vlk obecný

Článek

„Ministerstvo životního prostředí uznalo, že rozhodnutí trpí vadami, kvůli kterým jsou nezákonná. Odstřel zdravého vlka je barbarství. Strach z vlků je zbytečný a je uměle udržovaný bajkami a pohádkami v čele té o Červené Karkulce,“ řekl Evžen Korec, ředitel táborské zoologické zahrady.

„Na rozdíl od toho smyšleného příběhu člověku rizika od vlka prakticky nehrozí. Navíc za posledních padesát let není prokázán žádný případ, že by zdravý a volně žijící vlk zabil člověka,“ dodal Korec.

Ministerstvo ve svém rozhodnutí píše, že i přestože bylo procesně správní řízení a vydání rozhodnutí Královéhradeckého kraje v pořádku, chybí přesné definice a specifikace činností, které jsou povolovány, a krajští úředníci nedostatečně odůvodnili převahu veřejného zájmu nad zájmy ochrany přírody.

Vlci by se mi líbili v lánské oboře, nadhodil Pavel na Šumavě

Domácí

„Mimo jiné není zřejmé, jakým způsobem bude před ustanovením pohotovostního štábu o konkrétním jedinci rozhodnuto, že je ‚problematický‘,“ píše ve svém rozhodnutí ministerstvo životního prostředí.

A také co bude závazným a nezpochybnitelným výstupem pro žadatele (dost obtížně si lze představit, že to bude pouhá konzultace s Agenturou ochrany přírody a krajiny), že je oprávněn v daném případě v souladu s povolenou výjimkou nevratně odstranit jedince z populace, dodalo ministerstvo.

Foto: Ludmila Žlábková

Proti ochraně vlků protestovali před dvěma lety zemědělci v Náchodě.

„Podle požadavků ministerstva detaily v rozhodnutí přepracujeme a doplníme,“ řekl Dan Lechmann, mluvčí Královéhradeckého kraje.

Kraj vydal výjimku loni, a to kvůli zvýšenému výskytu těchto zvířat v kraji. Zastřelit by se mělo jen to zvíře, které ztratilo přirozenou plachost, opakovaně napadá hospodářská zvířata nebo je jinak nebezpečné. Odstřel by byl ale poslední možností, předcházet by mu mělo plašení.

Nová teritoria

To, že se vlci v české přírodě vyskytují stále častěji, je podle ochránců zvířat naprosto v pořádku, protože do naší přírody zkrátka patří. K již tradičním oblastem výskytu vlků se v posledních letech přidávají nová teritoria.

Například v Orlických horách zachytila vlka fotopast poprvé před šesti lety, dnes tu ochránci přírody registrují dvě zóny výskytu vlka. Na severu v okolí osady Trčkov, součásti Orlického Záhoří, a v jižní části hor v pásu od Bartošovic po Zemskou bránu.

„Odhadujeme, že se tu pohybují dvě smečky. Centrum jejich teritoria je v Polsku, k nám pouze zabíhají,“ uvedl David Rešl ze Správy chráněné krajinné oblasti Orlické hory.

V Orlických horách, na rozdíl od nedalekého Broumovska, nedochází k tolika škodám na hospodářských zvířatech. Jde zhruba o tři, čtyři případy ročně. Naposledy byla stržena ovečka v lednu v Jedlové a dvě ovce na konci března ve Vrchní Orlici.

„Od lesníků víme, že nacházejí kadávery spárkaté zvěře. Takže to není, že by vlci šli pouze po hospodářských zvířatech. A to je jeden z argumentů ochrany přírody, proč vlk do naší přírody patří. Protože vytváří rovnováhu,“ dodal Rešl.

Ochranáři prolomili ochranu vlků. Na řadě jsou nyní regiony

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám