Hlavní obsah

Obviněný náměstek olomouckého hejtmana rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Michal Zácha (ODS) obviněný v případu čachrů s veřejnými zakázkami pro dopravní stavby v Olomouckém kraji rezignoval na svůj post náměstka hejtmana. Novinářům to po středečním jednání koaliční rady sdělil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Michal Zácha

Článek

„Já jsem dnes obdržel od pana náměstka Michala Záchy jeho rezignační dopis,“ uvedl hejtman. Kdo Záchu nahradí, bude předmětem dalších jednání.

„V každém případě se budeme snažit, aby dopad, který je nemilý a je v řešení, neovlivnil rychlost investičních akcí v oblasti dopravy jak v nejbližší době, tak i v příštím roce,“ zdůraznil Suchánek.

Zároveň oznámil, že koaliční rada se dohodla na tom, že krajská rada v pondělí odvolá z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK). Šéf silničářů David Štěpánek má být podle dostupných informací také mezi obviněnými.

Vzdejte se funkcí. ODS se distancuje od členů figurujících v kauze olomouckých zakázek

Krimi

„Rada Olomouckého kraje si uvědomuje závažnost situace. Je to opravdu milník v tomto volebním období. A uvědomujeme si, že reakce na tuto situaci musí být razantní,“ uvedl náměstek olomouckého hejtmana Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) s tím, že, kdyby Zácha nerezignoval „museli bychom ho jako koalice z funkce odvolat a svolat mimořádné zasedání zastupitelstva“.

Rezignaci Záchy přivítal i náměstek hejtmana Dalibor Horák (ODS). „Jsem rád, že tak učinil,“ konstatoval náměstek s tím, že Zácha vyslyšel apel, který k jeho osobě vyslali občanští demokraté.

Podnikatel ve vazbě

V kauze podezření na čachry s veřejnými zakázkami pro dopravní stavby v Olomouckém kraji čelí obvinění 13 lidí. Většina z nich se měla k trestné činnosti doznat a policie je po výslechu propustila na svobodu.

Mezi zadrženými byli podnikatelé i politici. Kromě Záchy i podnikatel Robert Knobloch, další významný člen ODS z regionu, který byl před lety předsedou olomoucké ODS. Na toho uvalil ve středu Městský soud v Brně vazbu.

Knobloch byl zřejmě klíčovou osobou celé skupiny, která se podílela na ovlivňování dopravních zakázek. Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobbista byl dlouholetým sponzorem své strany, podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem, je také spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony.

Obvinění následovalo po pondělní razii detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na krajském úřadě, přerovské radnici, na Správě silnic Olomouckého kraje i na dalších místech. Zajímali se také o dokumentaci z olomoucké krajské správy Ředitelství silnic a dálnic.

Na seznamu obviněných je podle Deníku N i bývalý ředitel SSOK Petr Foltýnek a další dva pracovníci z krajské správy silnic, dále jsou tam také čtyři přední zástupci stavebních firem.

„Stíhané skutky jsou posuzovány jako trestné činy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, přijetí úplatku, podplácení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

„Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině,“ doplnil Dragoun.

Kauza dopravních zakázek v Olomouckém kraji: Třináct obviněných

Krimi

Reklama

Související témata:
Michal Zácha

Výběr článků

Načítám