Hlavní obsah

Obtěžování na Univerzitě Karlově nedořešeno, děkanka se obětem omluvila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza údajného obtěžování studentek dvěma kantory na Univerzitě Karlově (UK) se táhne už několik měsíců. A stále není jasné, jak bude případ na Fakultě humanitních studií uzavřen. Zpráva ombudsmanky UK je sice už od dubna hotová, není však přístupná. Mluvčí UK Václav Hájek nyní Právu nicméně sdělil, že děkanka byla se studentkami, které podnět podaly, v kontaktu.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Univerzita Karlova – budova Karolina v Praze, pohled z Ovocného trhu

Článek

„Stěžovatelkám se jménem fakulty děkanka Marie Pětová omluvila, nabídla schůzku s vedením fakulty i bezplatnou psychosociální a právní pomoc. Stěžovatelky rovněž dostaly informaci o možnosti podat oznámení správním orgánům, případně i orgánům činným v trestním řízení.“ Jednání, které je předmětem kauzy, nehodlají podle Hájka „strpět nikomu“. Celá záležitost byla postoupena Etické komisi UK.

„Jakmile v této věci vydá stanovisko, bude fakulta postupovat přesně dle jejích doporučení, tak jako tomu bylo i v případě doporučení ombudsmanky UK. Na fakultě proběhly osvětové akce. Podporujeme oběti sexualizovaného násilí a zároveň ve spolupráci s ombudsmankou UK a rektorátem připravujeme anonymizovanou anketu,“ řekl mluvčí Václav Hájek.

Komise doporučila s kantory rozvázat pracovní poměr, teď je to ve fázi hádání se právníků
zdroj Práva

Podněty ombudsmance univerzity Kateřině Šámalové byly podány už na začátku ledna. Podle vnitřních předpisů univerzity má na řešení 60 dnů. Mluvčí Václav Hájek v březnu Právu napsal, že závěrečná zpráva poradní komise, kterou vedla ombudsmanka, je už hotová a byla předána vedení univerzity, fakulty, podavatelkám návrhu i oběma akademikům.

„Vzhledem k vývoji situace byl případ ze strany UK a fakulty postoupen právnímu zástupci. V tuto chvíli není možné se k případu vyjadřovat do médií,“ sdělil Hájek v březnu.

Podle zdroje Práva se do případu vložili právníci podezřelých akademiků.

„Komise doporučila s kantory rozvázat pracovní poměr, teď je to ve fázi hádání se právníků. Ti bojují za to, aby mohli zůstat na fakultě. Jeden z nich si zejména stěžoval na ombudsmanku Šámalovou, že svým vystoupením v médiích porušila řádné vyšetřování a presumpci neviny,“ řekl v březnu zdroj Práva.

Fakultní ombudsmanka: Prověřuji, ale nesoudím

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám