Hlavní obsah

Obři i siláci. V Písku se konala přehlídka plemenných hřebců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet plemenných hřebců se v sobotu představilo veřejnosti na jarní přehlídce koní v píseckém zemském hřebčinci. Ten nabízí chovatelům plemenné hřebce už přes dvě stě let a věnují se tady také testování hřebců od jejich šesti měsíců.

Foto: Lucie Kándlová

Eva Augsbergerová s třicetiletým Quickem Laurem Z

Článek

Ustájeno tu mají přes sedm desítek koní a jde především o teplokrevné hřebce, jejichž potomci mají poté největší uplatnění v jezdectví. Na přehlídku, ale i skokové ukázky, drezurní vystoupení, horse show i jezdeckou čtverylku se přišly podívat stovky lidí.

„Je to nádhera, nemám slov. S vnučkou jsme si nejdřív prohlédly stáje – a pak parádní podívaná… Ten um koní je naprosto neuvěřitelný,“ chválila Hana Nezbedová, která se do píseckého hřebčince přijela podívat z Českých Budějovic.

„Mně se nejvíc líbil ten černý kůň, ten byl obrovský a vypadal, jak když má na nohou bílé ponožky, a měl z hřívy upletené copánky, říkala jsem babičce, že bych takového chtěla mít doma,“ řekla osmiletá Nikola Nezbedová.

Nové granule s fermentovaným ostropestřcem zvýší imunitu koní

Věda a školy

Skvělá sportovní kariéra

Jedním z nejlepších koní v píseckém hřebčinci je dnes už třicetiletý plemenný hřebec Quick Lauro Z. Tento koňský senior se může chlubit nejen požehnaným věkem, ale také skvělou sportovní kariérou.

„Urostlý hnědák plemene Zangersheide se narodil 18. dubna 1994 u německého chovatele. Jeho otec Quick Star byl producentem skokových koní par excellence. Quick Lauro se už v šesti letech umístil jako čtvrtý na mistrovství světa mladých koní v Lanakenu a na předních příčkách se umisťoval také v dalších závodech,“ řekla jeho ošetřovatelka Eva Augsbergerová s tím, že v píseckém hřebčinci zplodil řadu potomků a většina z nich vykazuje skokové kvality.

Augsbergerová pracuje v píseckém hřebčinci už dvacet jedna let: „Pocházím z Bavorova a jako malá jsem každý den chodila po škole ke koním do okolních vsí. Pak jsem se rozhodla, že půjdu do učení do Kladrub nad Labem. Od roku 2003 pracuji v píseckém hřebčinci. Začíná se v šest ráno, vykydáme boxy, všechno vyčistíme a nakrmíme koně. Pak teprve jdeme na snídani my. Potom se s koňmi pracuje.“

„Ve stáji u chladnokrevných koní se zapřahá, u teplokrevných se pracuje pod sedlem. S mladými koňmi jezdíme i do přírody. Jedeme ve skupině a bereme s sebou i některého staršího koně. Když totiž někde vyskočí srnka, on zachová klid a mladí koně se chovají podle něho,“ říká ošetřovatelka s tím, že i když je práce náročná, nikdy by neměnila, a to i přesto, že z koně už mnohokrát spadla.

„Mladí koně jsou plašani“

„Mladí koně jsou plašani a nikdy nevíte, co vymyslí. Důležité je správné jezdecké vybavení a také správná komunikace s koněm. Hlavní roli hraje klid, když jste klidní vy, kůň také,“ dodává ošetřovatelka.

Písecký hřebčinec je jedním ze tří posledních státních podniků, které mají na starosti chov koní, dalšími jsou Národní hřebčín Kladruby nad Labem a Zemský hřebčinec Tlumačov. Z píseckého chovu pocházel například i kůň Ardo, který stál modelem sochaři J. V. Myslbekovi, když modeloval pomník svatého Václava zdobící pražské Václavské náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám