Hlavní obsah

Obrázek černošky s trdelníkem je nevhodný, kritizovala politička Okamurovy SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyni karlovarské krajské SPD Věru Maříkovou popudila reklama na trdelník s fotografií černošky, která se objevila v Karlových Varech. Maříková prohlásila, že trdelník patří Čechům a obrázek černošky se jí zdá nevhodný. Trdelník přitom vůbec nepochází z českých zemí. Na příspěvek Maříkové na sociální síti upozornil server Aktuálně.cz.

Foto: facebook Trdlokafe

Reklama na trdelník s černošskou dívenkou.

Článek

„Když vezmu, že trdelník patří Čechům, tak obrázek černošky se zmrzlinou je i pro mě dosti nevhodný. Jak vysvětlit firmě, že tento obrázek se k našemu trdlu opravdu nehodí?" napsala Maříková na Facebook. Příspěvek mezitím už smazala.

Podle Maříkové se taková reklama k tradičnímu českému výrobku nehodí. „Trdlo je český pokrm. Když jsou mezinárodní festivaly o jídle, tak na těch, co jsem byla já, jsou Češi vždycky s trdelníkem,“ sdělila Maříková serveru.

Trdelník je oblíbené sladké pečivo, ale původ nemá vůbec v Čechách. Podle některých zdrojů pochází z Maďarska, některé uvádí i Rumunsko.

Holčička je Češka

Podle jednatele společnosti Trdlokafe, která reklamu vyvěsila, se malá slečna na fotografii jmenuje Jája a je Češka. „Takovou reakci jsme nečekali. Řekli jsme si, že společnost se někam posunula. Ta holčička je Češka a to, že má jinou barvu kůže, na tom nic nemění. Máme to umístěné na všech 23 stáncích, které po ČR máme,“ sdělil Novinkám jednatel společnosti Radek Klein.

Maříková kandidovala na podzim ve volbách, ale neúspěšně. Ve sněmovních lavicích však usedla její dcera Karla.

Reklama

Výběr článků

Načítám