Hlavní obsah

Obranná smlouva s USA hotova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednávači o česko-americké dohodě o obranné spolupráci (DCA) dokončili na pracovní úrovni návrh 40stránkové smlouvy, která má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. Sdělil to vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Jireš, který vedl český tým.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Smlouvu nyní po dokončení českého překladu dostane zřejmě už v březnu k posouzení vláda, po schválení ji mají podepsat ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a Lloyd Austin. Poté dokument k ratifikaci dostanou obě komory parlamentu a k podpisu prezident.

Jak už dřív Jireš řekl Právu, konkrétní pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území neřeší. To by musela nejprve schválit vláda a parlament, jednalo by se tak o separátní politické rozhodnutí. „Pouze řeší to, že pokud se obě strany někdy v budoucnu domluví na působení amerických vojáků na území ČR, tak v dohodě DCA bude přesně popsané, co to znamená a jaké bude jejich právní postavení,“ řekl.

Nečeká spory jako na Slovensku

Smlouva se zabývá mj. ochranou životního prostředí, provozem vozidel s americkými vojáky a jejich rodinami nebo postavením dodavatelů amerických sil.

Řeší i otázku jurisdikce nad americkými vojáky. Jireš poukázal na to, že tuto záležitost nastavuje už mnohonárodní smlouva NATO SOFA. K ní ČR přistoupila v souvislosti s přijetím do Aliance. Stanovuje, že pokud vojáci v hostitelské zemi způsobí v souvislosti se svou službou trestný čin, jurisdikci nad nimi si ponechává vysílající země.

Smlouva DCA jde nad její rámec. Pokud by americký voják v ČR spáchal trestný čin mimo výkon služby, Česko může Spojené státy požádat o jeho postavení před české soudy. USA tomu na základě DCA vyhoví.

Jireš věří, že schvalování smlouvy nebudou provázet zásadní spory jako před rokem na Slovensku. Nálady české společnosti jsou podle něj více proalianční a prozápadní.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Jireš

Tajemné objekty nad USA nebyly řízené, mimozemšťani za nimi ale nejspíš nejsou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám