Hlavní obsah

Obrana neztrácí čas, kupuje děla za šest miliard

Právo, Oldřich Danda

Výběrové řízení je ztráta času, a proto se ministerstvo obrany rozhodlo nakoupit 52 samohybných děl za šest miliard korun přímo od francouzské státní zbrojovky Nexter. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve čtvrtek překvapivě na návštěvě dělostřeleckého pluku v Jincích oznámil, že ministerstvo využije výjimku ze zákona, nevypíše soutěž a vystačí pouze s doporučením generálního štábu.

Foto: Tatra Trucks

Samohybné dělo Caesar francouzské firmy Nexter na podvozku Tatra.

Článek

Ten sice oslovil osm výrobců, ale udělal si pouze marketingový průzkum.

„Experti přišli s tím, že požadavky armády nejlépe splňuje systém Caesar od francouzské firmy Nexter, a proto oslovíme výrobce napřímo,“ řekl Metnar. Na dotaz Práva, proč neudělají výběrové řízení, v kterém by nejlépe určili tržní cenu, odpověděl: „Pokud máme naprostou jistotu, že armáda chce konkrétní techniku, tak jdeme touto cestou, protože když se technika soutěží, tak to prodlužuje dobu zakázky.“

Tatra si přijde na své

Náčelník generálního štábu Aleš Opata výběr hájí, protože francouzský stroj vojákům vyhovuje ve všech parametrech. „V poměru cena výkon nám vyšel nejlépe Caesar, který patří k nejmodernějším prostředkům na světě,“ řekl Opata.

Podle něj francouzské dělo splnilo nejen požadavek ráže 155 mm obvyklé v NATO, na dostřel víc než 40 km a na rychlost střelby, ale hlavně že bude na podvozku firmy Tatra.

Do oprav armádní techniky se cpou miliardy, přesto je značná část mimo provoz

Domácí

Podle ministra chtějí kontrakt podepsat do konce roku. „Teď bude vyjednávání o ceně a ta bude ověřena znaleckým posudkem,“ dodal Metnar s tím, že pro výběr francouzského děla sehrálo roli i to, že velká část z kontraktu zůstane v Česku. „U této techniky budeme mluvit o zapojení domácího průmyslu v minimální výši 40 procent,“ řekl.

Pro kopřivnickou Tatru to nebude velký problém, protože už s Nexterem vyrobila 15 děl Caesar pro dánskou armádu. Ta za ně dala 40,3 milionu eur, což je přes miliardu korun a jednotková cena byla okolo 75 milionů korun za kus.

Metnar pohrozil odchodem

Česká armáda chce zaplatit za 52 strojů maximálně šest miliard korun, tedy asi 105 milionů korun za jedno dělo. V ceně je ale zahrnuta DPH, munice, školení a výcvikové simulátory.

Vojáci se loučí s ruskými vozy, chtějí pick-upy

Domácí

Generální štáb posuzoval osm strojů, mj. izraelská děla Atmos, švédská Archer, německé houfnice PzH-2000 nebo slovenské Zuzany 2. Ty podle Metnara prošly do užšího výběru. Ale zřejmě je vyřadila vyšší cena. Slovensko si totiž před dvěma roky objednalo 25 děl Zuzana 2 za 172 milionů eur, což je 4,5 miliardy korun, neboli 180 milionů za dělo.

Dělostřelci v Jincích se na nové stroje těší. Nyní mají 48 děl Dana, která slouží už přes 30 let a mají ráži 152 mm používanou ještě armádami Varšavské smlouvy, která dostřelí jen 20 kilometrů. „Není to motivace nejen pro velitele, ale i pro vojáky, kteří se těší na práci s novou technikou a na zvednutí kreditu v rámci celé armády i na zahraničních cvičeních,“ řekl Právu velitel pluku Milan Kalina. Nyní musí vojáci vypočítávat dráhu letu ručně, nové stroje už budou plně automatizované. Podle Kaliny se sníží doba zaměřování a střelby z desítek na jednotky minut.

Ministr Metnar ve čtvrtek také překvapil, když v rozhovoru pro ČTK řekl, že pokud obrana nedostane slibovaný rozpočet na příští rok, tak odstoupí z funkce. „Nemám žádnou jinou ústupovou variantu a s tímto na vyjednávání o rozpočtu půjdu. Celý život jsem si budoval nějaké renomé a nebyl bych u toho, kdyby to mělo mít špatný vývoj. A to říkám se vší zodpovědností, to mi nestojí za to,“ řekl.

Metnar by odstoupil, pokud by škrty zasáhly armádu

Domácí

Jeho prohlášení je překvapivé hlavně proto, že premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že na plánovaný rozpočet resortu obrany sahat nebudou. Příští rok by měl být 85 miliard korun, což je skoro o 13 miliard víc než letos. „To je sice velká částka, ale je potřebná proto, aby se realizovaly všechny nákupy, proto to určitě budu podporovat,“ řekl Babiš.

Armáda nakoupí za 90 miliard korun
Pásová bojová vozidla pěchoty210 kusů za 52 mld.
Vrtulníky Bell z USA12 strojů za 17,6 mld.
Obrněná vozidla Titus od Nexteru62 kusů přes šest mld.
Lehká obrněná vozidla pro chemiky80 aut za pět mld.
Radiolokátory MADR z Izraele8 kusů za 3,5 mld.
Pušky a pistole z České zbrojovky40 tisíc zbraní za 2,35 mld.
Neprůstřelné vesty47 tisíc kusů za 1,67 mld.
Nákladní vozidla Tatra71 kusů za 557 mil.

Reklama

Výběr článků

Načítám