Hlavní obsah

Obliba nikotinových sáčků mezi mladými roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesto, že se počet kuřáků postupem času zvolna snižuje, je stále téměř čtvrtina lidí v České republice závislá na tabáku. Podle šetření Státního zdravotního stavu (SZÚ) kouřilo loni 24,4 procenta populace. Dalších 10 procent lidí užívá elektronické cigarety a 6,6 procenta zahřívaný tabák. Nikotinové sáčky, které jsou populární zejména mezi mladými lidmi, užívají necelá tři procenta lidí, u mládeže je však znatelný nárůst užívání.

Foto: Envato elements

Nikotinový sáček

Článek

Ačkoliv jsou alternativy klasických cigaret patrně méně škodlivé, za varující považují odborníci skutečnost, že pro některé uživatele nepředstavují náhražku, navíc skrze ně mnoho zejména mladých lidí s nikotinem začíná.

Desetina mladých mezi 15 a 24 lety pak užívá nikotinové sáčky. Ty se prodávají v různých ovocných příchutích, v atraktivních obalech a lze je používat diskrétně. „Pokud nejsou regulovány, mohou ale obsahovat velké množství nikotinu,“ upozornila Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ.

Počet uživatelů nikotinových sáčků mezi mladými lidmi přitom stoupl za poslední dva roky o třetinu.

Bylo to hnusné. Senátoři ochutnali nikotinové sáčky a pak schválili zákaz jejich prodeje dětem

Domácí

Přes sedm litrů alkoholu na hlavu

Šetření, do něhož se zapojilo 1784 respondentů, se zabývalo i konzumací alkoholu, která je v ČR dlouhodobě na velmi vysoké úrovni. Denně nebo obden pije 16 procent lidí, zatímco k dlouhodobé abstinenci se přihlásilo přes 15 procent lidí.

„Průměrnou roční spotřebu na osobu lze na základě dat z dotazníkového šetření odhadnout na 7,2 litru čistého alkoholu, respektive 8,5 litru, pokud do výpočtu nezahrneme abstinenty,“ uvádí průzkum s tím, že meziročně jde o srovnatelná data. ,V roce 2021 dosáhla spotřeba čistého alkoholu 6,9 litru, respektive 8,3 litru bez započtení abstinentů.

Muži nejčastěji preferují pivo, ženy pak víno. Každý týden nebo častěji si chmelový nápoj dopřeje téměř 47 procent mužů, víno se stejnou četností konzumuje necelá čtvrtina dotázaných žen.

„Průzkum potvrdil dvě věci – ačkoli se podíl kuřáků v populaci postupně snižuje, celkové chování Čechů se ohledně tabáku a alkoholu celé roky opravdu významným způsobem nelepší,“ konstatoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v předvečer Světového dne bez tabáku, který připadá na 31. května.

Válek pobouřil výrokem o zdanění alkoholu. Odborníci s ním nesouhlasí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám