Hlavní obsah

Obklopil nás oheň a zůstali jsme odříznutí od vody, popsal hasič zásah v Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Vedro na cestě, které střídala výheň a dým na místě požárů. Od 7. srpna, kdy se šestatřicet hasičů z Česka vydalo na cestu do Řecka pomoci s hašením rozsáhlých požárů, až do návratu 17. srpna si členové týmu užili neznámé a extrémní situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v ŘeckuVideo: AP

 
Článek

„Už cesta byla náročná. Dva tisíce kilometrů do Atén, kde jsme měli být nasazeni, se zvýšilo na zhruba 2400 kilometrů. Poslali nás hasit na poloostrov Peloponés,“ říká Radek Novotný z Břeclavi.

Před pár lety hasil les u Bzence, nedávno se zapojil do prací na likvidaci následků tornáda, jako strojník byl členem týmu směřujícího do Řecka.

Za volantem se střídali, jízda v kabině bez klimatizace s teplotou kolem pětačtyřiceti stupňů byla sama o sobě náročná.

Záběry z dronu na řecké spáleniště. Po zlepšení zemi čekají opět vedra a vítr

Evropa

Než přijeli do Atén, Řekové za přispění speciálních ruských letadel ovládli situaci. V plamenech byl ale poloostrov Peloponés. Tam 9. srpna dorazili do vesničky Doxa. Rozbili tábor a pustili se do hašení.

„Bylo to úplně jiné než v Bzenci, tam hořely borovice, požár se šířil korunově i podložím. V Řecku tvořily porosty olivové háje, keře, občas nějaký jehličnan. Na skále byla suchá tráva. Oheň se šířil velkou rychlostí,“ porovnal řecké peklo s požárem na Hodonínsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Před pár lety lesní požár v Bzenci, nedávno tornádo na Hodonínsku a nyní mise v Řecku. Starobřeclavský hasič Radek Novotný má co srovnávat.

A připomněl další rozdíl. „U nás jsme měli dostatek hasičů, techniky, nebyl problém s vodou. Tam jsou horská údolí, stráně strmé tak, že se do nich nedalo vyjet. Dělali jsme vedení vody v řádu stovek metrů. K tomu velké převýšení, pokud foukl vítr, postupoval oheň obrovskou rychlostí,“ srovnal absolvované požáry Novotný.

Čeští hasiči už bojují s ohněm na Peloponésu

Evropa

Druhý den v Řecku jim připravil drama. „Dopoledne bylo v okolí pár menších ohnisek. Odpoledne přišel prudký vítr, během půlhodiny se objevil velký mrak dýmu. Za hodinu už do okolí letěly plameny a zanedlouho bylo zasažené obrovské území,“ vzpomíná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na požáry sežehlou Euboii v ŘeckuVideo: Reuters

„V jednu chvíli jsme zůstali odříznutí od zdrojů vody, obklopil nás požár. Měli jsme cisternu, lidi, ale neměli čím hasit.“

Ústup před ohněm se nakonec podařil. A uchránili kostel. Mířily k němu plameny, ale voda, kterou předtím okolí pokropili, pomohla. Oheň se zastavil pár metrů před stavbou.

„Na základnu jsme se vraceli mezi sedmou a devátou večer. Přes noc odpočinek, jednu noc se ale oheň přiblížil k našemu stanovišti. Byli jsme ve střehu, napůl sbalení jsme drželi pohotovost, připravení do patnácti minut místo opustit,“ dodal hasič.

Biblická katastrofa, zoufá si plameny sežehnuté Řecko

Evropa

Naši hasiči měli v cisterně pro boj s plameny čtyři kubíky vody. Slováci vzali auta s dvaceti kubíky.

„Evropský modul preferuje menší cisterny, s vyšší prostupností terénu. V Řecku je o vodu nouze, preferují hašení úsporné na spotřebu vody,“ uvedl náměstek generálního ředitele HZS ČR Petr Ošlejšek.

„Velké cisterny měly význam u Atén. My jsme měli menší, ale i tak byl problém projet úzký kopcovitý terén. Hasiči z Francie měli lesní speciály. Ty byly proti našim flexibilnější. My jsme zase měli víc vody,“ míní hasič.

Z Řecka si Novotný dovezl zkušenosti i zážitky. Cestou byly základem jídelníčku konzervy, na místě jim Řekové přilepšovali ovocem, občas snídaní a večeří či buchtami. „Byli skvělí, cítili jsme podporu, přátelství a vděk, že jsme se ukázali,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám