Hlavní obsah

Oběti násilí ze srpna roku 1969 budou odškodněny, odklepla Sněmovna

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Oběti násilí při demonstracích ze srpna 1969, tedy v době prvního výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, se zřejmě dočkají odškodnění. Sněmovna to ve středu schválila hladce během několika minut, a to už v prvním kole projednávání.

Foto: ABS, přírůstek fondu Správa StB Praha ze 4. 7. 2007, karton č. 89 - Dokumentace „Provokace na Václavském náměstí dne 21. srpna 1969 v dopoledních hodinách“

Demonstrace v Praze 21. srpna 1969

Článek

Pro poslanecký návrh hlasovali (až na dva ze čtyř zástupců Komunistické strany) všichni přítomní zákonodárci. Zdržel se Stanislav Grospič a Zdeněk Ondráček (oba KSČM).

Návrh předložili poslanci všech frakcí vyjma té komunistické. Podle předlohy by příbuzní těch, kteří při demonstracích zemřeli po zásahu ozbrojených složek státu, měli dostat jednorázově 200 tisíc korun.

Velice se omlouvám. Grospič vzal po dvou týdnech zpět své výroky o okupaci

Domácí

Lidé, kteří utrpěli zranění s trvalými následky, by mohli dostat 90 tisíc korun, ostatní zranění pak 40 tisíc.

Oficiální statistiky podle předkladatelů uvádějí, že při demonstracích v srpnu 1969 přišlo o život pět lidí, pět bylo zraněno těžce a 26 lehce. Historikové ovšem předpokládají, že jsou počty vyšší.

Návrh zákona počítá s náklady na odškodnění ve výši 2,5 až 4,5 milionu korun.

Komunistický poslanec Ondráček dostal medaili od svazu bojovníků za svobodu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám