Hlavní obsah

Oběd z polotovarů. I taková může být ve školách budoucnost stravování, zní z kuchyně v Olomouci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnosti odměňování personálu školních kuchyní jsou bídné. Pokud budou díky plánovaným škrtům ještě horší než nyní, může to dopadnout tak, že v budoucnu budou školáci jíst obědy připravené z polotovarů. Zůstane jen ohřívání a vydávání stravy. Novinkám a Právu to řekla vedoucí školní jídelny při Fakultní základní škole na Holečkově ulici v Olomouci Pavla Hybenová.

Jídelna Fakultní základní školy na Holečkově ulici v Olomouci.Video: Miloslav Hradil, Novinky

 
Článek

Jídelna se k pondělní stávce připojila symbolicky právě tím, že jako hlavní chod oběda připravila drůbeží sekanou koupenou jako polotovar. „Názor, zda přerušit provoz, nebo ne, nebyl jednotný. Nakonec jsme se rozhodli, že jej zachováme,“ uvedla vedoucí jídelny, kde běžně vaří pro přibližně 2800 strávníků.

Připustila, že roli při rozhodování sehrálo i to, že zhruba dvě třetiny dětí, pro které jídlo připravují, navštěvují školy, v nichž se nestávkovalo. „Nechtěli jsme děti nechat ve štychu. Rozhodli jsme se tedy přistoupit ke stávce symbolicky tím, že maso k obědu bude z koupeného polotovaru,“ konstatovala Hybenová.

„Takto to totiž bude vypadat, když ve školství nebudou peníze na nepedagogické zaměstnance. Kvalifikovaní kuchaři odejdou a zůstanou takoví, kteří zvládnou ohřát předpřipravené jídlo,“ dodala.

Původní plán podle ní byl, že oběd bude celý z polotovarů, tedy včetně polévky. „Ale řekla jsem si, že to nemůžu dětem ve školách udělat, prostě taky jsem matka. I ten polotovar byl až druhý pokus. Napřed bylo v plánu dělat kapustový karbenátek, ale když jsem ochutnala vzorek, bylo to podle mě nepoživatelné. Svědomí by mi nedovolilo to předložit dětem,“ zdůraznila Hybenová.

Stávkují tisíce škol. Mnohé jsou zavřené, další omezily provoz

Domácí

Pokud by se však ještě zhoršila nynější svízelná situace kolem odměňování, mohla by se příprava jídla z polotovarů stát budoucností školních jídelen. „Na to, abychom pořád zajistili provoz jako dosud, to znamená, dělali vše z prvotních surovin, potřebujeme mít dost kvalifikovaného personálu. Pokud jej dost nebude, může to skončit u polotovarů trvale,“ míní Hybenová.

Upozornila přitom, že u polotovarů je mnohdy problém kvalita, a navíc i jejich cena. „Pokud by tedy tato situace nastala, mohlo by to vést k dalšímu zdražení stravného. Takže by to nakonec zaplatili rodiče,“ podotkla vedoucí.

Hlavní problém je podle ní ve financování školních jídelen a možnostech odměňování. „Za peníze, které mohu nabídnout, se do kuchyně nikdo nehrne. Dvě zaměstnankyně, které k nám přišly pracovat jako poslední, skončily po týdnu. Je to těžká, fyzicky náročná, a přitom špatně ohodnocená práce,“ shrnula Hybenová.

Kuchařka má podle ní nástupní hrubý plat 23 tisíc korun, pomocná síla v kuchyni pod 20 tisíc korun. „To přitom musím využít všechny možnosti platové vyhlášky. Pokud by se to mělo ještě zhoršit, bylo by ještě těžší než dosud udržet kvalitní lidi,“ doplnila vedoucí školní jídelny.

Uklízečka nemá ani 19 tisíc hrubého. Není dobré zase sklopit uši, říká ředitelka školky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám