Hlavní obsah

Období hájení za chůzi bez reflexních prvků skončilo

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při chůzi po silnicích mimo obec jsou chodci povinni nosit od letošního 19. února na svém oděvu či zápěstí reflexní prvky. Chodce, kteří se takto nezviditelnili, řešili zpočátku policisté jen domluvou. Období hájení však končí a přibývá pokut. Ty mohou činit až 2000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Větší přísnost je pochopitelná, vždyť podle policejní statistiky mrtvých chodců za letošní první čtyři měsíce v České republice ještě přibylo. Při dopravních nehodách jich od ledna do konce dubna zahynulo 45, o 15 víc než za stejné loňské období. Další čtyři mrtví chodci k této smutné bilanci přibyli za první dva květnové týdny.

„Nemám informaci, že by se pokuty chodcům začaly dávat už hromadně. Na druhé straně rozumím tomu, jestli se policista neumí s někým domluvit, no, tak holt zákon platí,“ prohlásil k tomu v ČT ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Lerch: Nemůžeme stále jen domlouvat

Jak už dříve Právu potvrdil ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch, z hlediska pokut postupují policisté vůči chodcům případ od případu. „Speciální kontrolní akce zaměřené na chodce zatím nepořádáme. Předpokládáme však, že na podzim už bude lidem povinnost vybavit se reflexními prvky dostatečně vštípena. Žádný hon na chodce se ani pak konat nebude. Nemůžeme ale stále jen domlouvat,“ konstatoval Lerch.

Chodcům, kteří se za snížené viditelnosti nebo v noci vydají na cestu mimo obec bez reflexního prvku, rozdávají policisté i nadále ve spolupráci s oddělením BESIP ministerstva dopravy zdarma reflexní pásky.

Baterka neodráží světlo od auta

Pokud jde o výši udělovaných pokut, ta je zatím zpravidla jen pár stovek. „Určitě jsou přestupky, které bych blokovou pokutou řešil. Například když chodec půjde neosvětlený na pro řidiče špatně viditelném místě a bude opravdu v ohrožení,“ řekl ČT Martin Lehký z hlídky dopravní policie v Mělníku.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích konkrétně chodcům uložila povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Pořídit si reflexní doplňky lze v papírnictvích, prodejnách se sportovními potřebami i na poštách.

„Chodci se někdy mylně domnívají, že lze reflexní prvek nahradit obyčejnou baterkou či mobilním telefonem. Ty však neumějí odrážet světlo dopadající z reflektoru auta, ale naopak se v něm jako slabší zdroje světla ztrácejí a nejsou viditelné ze všech stran,“ upozorňuje ministerstvo dopravy.

Svítícím sprejem to nahradit nelze

Stejné to bude i s omyvatelnými svítícími spreji, které se už prodávají v sedmnácti evropských zemích. Jak informovala MF Dnes, na českém trhu se mají objevit letos v srpnu. Pokud se takovým sprejem chodec postříká, bude ve tmě při osvícení reflektorem auta jasně viditelný.

Na dotaz Práva, jestli tedy tímto sprejem půjdou nahradit novelou předepsané reflexní prvky pro chodce, ovšem včera mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold odpověděl: „Použití těchto sprejů vítáme jako doplněk. Čím více reflexních věcí budou chodci, cyklisté i motorkáři používat, tím lépe. Reflexní pásky ani vesty tím ale chodci za snížené viditelnosti nahradit nemohou.“

Anketa

Souhlasíte s povinným nošením reflexních prvků při chůzi po silnici mimo obec?
Ano
81,5 %
Ne
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4357 čtenářů.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám