Hlavní obsah

Obcím bez kapacit pro předškoláky hrozí Jurečka sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý pohrozil, že liknavým obcím, které nezajistí od příštího roku dostatek míst v předškolním zařízení pro všechny děti od tří let, může stát sáhnout na prostředky k hospodaření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Zákon, který danou povinnost zavádí, je zatím ve schvalovacím procesu a o vymáhání povinnosti pro obce se zatím spekuluje. Jurečka připustil, že by si dovedl představit, že by se na rok pro danou obec snížil příjem z rozpočtového určení daní.

Poukázal, že už teď mají obce možnost žádat o dotace na navýšení kapacit. V programu je připraveno 8,7 miliardy korun. Podle zákona by obce měly přednostně umisťovat děti, jejichž rodiče o to požádají, do školek. Pokud nebudou stačit kapacity, měla by pro ně obec mít připravené místo v dětských skupinách. Nárok budou mít děti, které dosáhnou tří let před 1. zářím.

„Při zřizování dětských skupin pokryje dotační program sto procent z nákladů včetně pořízení nemovitosti či její úpravy. Budu proto chtít, aby neplnění zákona bylo na úrovni sankcí,“ řekl Jurečka. „Umíme dnes na úrovni obcí zajistit třeba odvoz odpadů, ale nedokážeme zajistit, aby mohly jít děti do školky? Pak jsou tu zoufalí rodiče, kteří se chtějí vrátit do práce a nemohou,“ dodal.

Nové normy pro školy: společná WC, nepovinná umyvadla

Věda a školy

Netřeba ploty, ale hlídat teploty

Původně proti striktnímu zákonu představitelé obcí protestovali, ustoupili poté, co byl představen návrh nových hygienických předpisů pro školská zařízení. Návrh ustoupil od většiny přísných opatření, která dosud navyšování kapacit nejen předškolních zařízení brzdila.

Například ruší kvóty na počet umyvadel na třídu, kolik litrů vody na dítě má být k dispozici, dokonce se ani jasně nestanoví výměra metrů čtverečních na dítě či materiál pochozí plochy.

Stanovený rozsah nebudou mít ani venkovní prostory, nebudou povinné ploty, využívat bude možné i obecní hřiště. Zřizovatel bude muset své postupy obhájit u krajské hygieny.

Nově se však bude klást důraz na vnitřní klima. Normy stanoví limity teploty, vlhkosti a množství oxidu uhličitého. Vztahovat se budou ale jen na nová zařízení, která vzniknou po uvedení vyhlášky v platnost, anebo ta, která projdou rekonstrukcí.

V platnost by měla vyhláška vejít od října.

Školky bez plotu, třídy bez umyvadel? Asociace nesouhlasí s úpravami hygienických norem

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám