Hlavní obsah

Obce dostanou více peněz z vybrané DPH

Novinky, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve středu jednomyslně schválili novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která dá od příštího roku obcím a městům vyšší podíl z vybrané daně z přidané hodnoty (DPH). Normu, kterou podpořilo všech 64 přihlášených zákonodárců, dostane k podpisu prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Návrh předložený Libereckým krajem navyšuje podíl obcí z vybrané DPH z 21,4 procenta na 23,58 procenta. Obce by si tak měly ročně polepšit o 8,5 miliardy korun.

„I když to znamená navýšení příjem obcí na 8,5 miliardy, fakticky to znamená návrat k podílu před tím, než Nečasova vláda a pan (Miroslav) Kalousek tento podíl snížil pod záminkou, že bude provedena důchodová reforma,“ uvedl senátor z ČSSD Radko Martínek.

Podle něj v ČR neexistuje obec, která by na zákoně prodělala. „Je to spravedlnost navrátit to, co bylo odebráno, aby obce a města mohla fungovat a dělat pro občany to, co je důležité,“ podotkl Martínek na středeční tiskové konferenci senátorského klubu sociálních demokratů.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty prezident Miloš Zeman již dříve potvrdil, že normu podepíše.

Reklama

Výběr článků

Načítám