Hlavní obsah

Obavy z Ruska i dovolená. Na pasy se stojí fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady ve větších městech hlásí mimořádný zájem o vyřízení cestovního pasu. Čekat musí zájemci občas i několik hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Velmi často přicházejí rodiče s malými dětmi, kterým chtějí doklad vyřídit nebo prodloužit jeho platnost. Po opadnutí většiny protiepidemických opatření přišla chuť cestovat. Promítá se do toho i dění na Ukrajině a snaha „být připraven“.

Na vyřízení pasu čekaly v úterý kolem desáté dopoledne na úřadu Prahy 10 dvě desítky lidí.

„Slyšela jsem, že jsou všude fronty, tak jsem to chtěla vyřídit s předstihem,“ popsala mladá maminka, která přišla obstarat doklad dcerce. Ta vedle ní vykreslovala omalovánky. „Jedeme v květnu do Kanady na dovolenou, takže jsme to jen uspíšili,“ doplnila žena.

Znervóznělí Slováci stojí fronty na pasy. Pro jistotu

Válka na Ukrajině

Pořadové číslo si brala zhruba před hodinou. Stejně tak mladý muž, který četl zprávy na mobilu.

„Čekám tady přes hodinu. Odlétám do Londýna a zapomněl jsem, že mám propadlý pas,“ vysvětlil.

Žádat lze kdekoliv

Další lidé připouštějí, že na ně dění na Ukrajině doléhá, byť primárně řeší propadlé doklady. „Je to kombinace obojího,“ shodla se dvojice žen, které s dětmi čekaly, až přijdou na řadu.

Vzrůstající trend zaznamenáváme od poloviny února, tedy již před ruskou invazí
Filip Poňuchálek, brněnský magistrát

Mnozí využili na obíhání úřadů jarní prázdniny, které školáci v některých okresech a městských částech zrovna mají. „Synovi vyprší platnost pasu v dubnu, takže bychom sem stejně šli, ale Ukrajinou se to všechno zkomplikovalo a uspíšilo,“ přiblížil muž s nezletilým synem.

Řada úřadů ve větších městech popisuje, že se zájem zvedá už od začátku roku. Zřejmě i v reakci na rozvolňovaní a očekávaný ústup epidemie. „Vzrůstající trend zaznamenáváme od poloviny února, tedy již před ruskou invazí na Ukrajinu,“ potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Česká centra pro uprchlíky jsou pod náporem, dochází i ubytovací kapacity

Válka na Ukrajině

Obavy některých lidí z chování Ruska se do toho ale také promítají. Stejně jako školní prázdniny a rozvolňování protiepidemických opatření, dodal. Pro představu – v únoru 2019 obdrželi v Brně 2600 žádostí o pas. Během pandemie počty opadly. Loni v únoru zažádalo 1215 lidí, letos už to bylo přes 3000.

Stejnou situaci popisuje mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná: „Minulý týden jsme zaznamenali opravdu výrazný nápor klientů, neboť probíhaly jarní prázdniny a chodilo hodně rodin s malými dětmi.“

Na měsíc dopředu jsou rozebrané termíny v úředních hodinách i v Olomouci. „Takové množství žádostí, které přijímají teď, a navíc už během března, je opravdu nebývalé. V provozu jsou všechny přepážky, ale i tak jsou fronty a čekací doba poměrně dlouhé,“ popsala mluvčí magistrátu Jana Doležalová. Podle vedoucí oddělení Hany Kovácsové je to zbytečná panika.

Upozornila, že v rámci EU se dá cestovat pouze s občanským průkazem, není třeba pas. Mladší 15 let však občanku ještě nemají, což řeší rodiče právě pasem. I děti musí mít platný cestovní doklad.

Z Ukrajiny už před válkou uprchly dva miliony lidí

Válka na Ukrajině

Úřady upozorňují, že požádat o vydání pasu mohou lidé kdekoliv. Místní příslušnost úřadů v tomto případě neplatí. V menších městech nebo v obcích s rozšířenou působností by se tak mohli dlouhému čekání vyhnout. Standardní doba pro vyřízení pasu je 30 dnů, za příplatek v řádu tisíc a více korun je možné vydání urychlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám