Hlavní obsah

O ženách by se mělo mluvit slušně, kritizoval Zemanova slova Schwarzenberg

Novinky, ČTK, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého prezident Miloš Zeman zmínil v nedělních Hovorech z Lán, má za to, že obsah prezidentova vystoupení je mnohem horší než vulgarismy, které během vysílání Zeman používal. Klade si prý otázku, do jaké míry to prezident udělal schválně, aby odvedl pozornost od skutečných problémů. Zemanova slova odmítl i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, pro nějž jsou prezidentovy vulgarismy na adresu žen nepřijatelné.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

 
Článek

Podle Schwarzenberga Zeman překročil míru, když v souvislosti s ruskou skupinou Pussy Riot mluvil vulgárně o ženách. U komentování "chlapů a poměrů" jsou podle Schwarzenberga sprostá slova povolena, u žen by se toho měl každý vyvarovat.

Kalousek: Dělá z Hradu čtvrtou cenovou

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jedna věc je forma, kdy každému, kdo si cení odkazu T. G. Masaryka a Václava Havla, vadí, když se z lánského zámku nebo z Hradu dělá čtvrtá cenová skupina. Ale tady se obávám, že při té diskusi forma překrývá obsah,“ řekl Novinkám Kalousek s tím, že obsah Zemanova nedělního sdělení je tisíckrát horší než způsob, jakým jej prezident řekl.

„Je to samozřejmě nepřijatelné, ale kladu si otázku, do jaké míry to pan prezident dělal schválně,“ naznačil. „Říká se tomu bílý pejsek. Nabídnu nějaký problém, na který se všichni soustředí, a to všechno ostatní zůstane v příšeří.“

Podle Kalouska mohlo v příšeří zůstat to, že Zeman „hájil svoji servilitu vůči čínskému a ruskému režimu, obhajoval svoje poškozování české zahraniční politiky“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Porovnejte noblesu Schwarzenberga a Zemana

Prvního místopředsedu TOP 09 přitom prezident zmínil jako člověka, jemuž vláda podlehla „a zk... služební zákon z původní podoby“. Pro Kalouska je to prý velké vyznamenání, pokud měl prezident na mysli uhnutí od původního návrhu, který počítal se vznikem tzv. generálního ředitelství, neboť by podle něj mimo jiné v důsledku znamenal, že už by nemusely být žádné volby.

Český rozhlas zveřejnil upravenou verzi Hovorů z Lán bez vulgarismůVideo: Český rozhlas

„Nepřekvapuje mě, že by si pan prezident takový systém přál, aby nerozhodovaly demokraticky volené strany, ale aby systém byl rozmělněn a nezáleželo na demokratických volbách. Tomu jsme skutečně úspěšně čelili,“ řekl a dodal: „Je trochu nespravedlivé, že to přisuzuje jenom nám, protože bez spolupráce s ODS bychom toho nedosáhli, ale to beru jako ocenění toho, že naše práce byla správná, že na ni prezident takhle sprostě nadává.“

Co se týče Zemanovy obhajoby, že se sprostými slovy inspiroval u šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, měl by podle Kalouska každý sám porovnat způsob vystupování obou mužů. „Myslím, že každý dokáže porovnat noblesu Karla Schwarzenberga a noblesu – v uvozovkách – Miloše Zemana. K tomu neumím říct nic jiného, než že odkážu posluchače i čtenáře na jejich vlastní úsudek.“

O ženách by měl mluvit slušně, připomněl Schwarzenberg

Schwarzenberg sice ocenil, že je pro prezidenta inspirativní, ale jinak Zemanovy výroky odsoudil. "Jsem velice poctěn, že se mnou pan prezident nechal inspirovat, to jsem opravdu nečekal," řekl Schwarzenberg. Více by ho ale prý potěšilo, kdyby se jím nechal inspirovat v jiných případech.

"Jeho výroky v Číně a k Ukrajině a tak dále jsou podle mého názoru mnohem horší, než když používá pár sprostých slov. Tedy jeho politické výroky jsou mnohem horší," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám