Hlavní obsah

O víkendu má na horách sněžit

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Studení bratři přinesou chladna jak se patří, říká lidová pranostika na období od 12. do 14. května, kdy má svátek Pankrác, Servác a Bonifác. Letos už si svá chladna vybrali zřejmě o uplynulém víkendu, ale aby toho nebylo dost, přidají zimu ještě v nadcházejících dnech volna.

Článek

"Očekáváme, že o víkendu, zejména v nejvyšších horských oblastech budou srážky smíšené nebo přímo sněhové. Víkend opravdu bude chladnější," řekl Právu v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Pronikne k nám totiž chladný vzduch od severu.

"Už se stává tradicí, že přes týden bývá hezké počasí, ale na víkend se pokazí. S tím ale meteorologové nic neudělají, taková je příroda," řekl Seifert.

Dodal, že ve čtvrtek se očekává oblačno až polojasno, místy přeháňky a bouřky a denní teploty vystoupí na 14 až 18 stupňů. V pátek se již ale začne pomalu ochlazovat. Očekává se polojasné počasí s denními teplotami 13 až 17 stupňů.

V sobotu a v neděli má být oblačno až zataženo s přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Na horách se čekají srážky smíšené, na vrcholcích hor pak sněhové. Jestliže v sobotu denní teploty budou jen v rozmezí 11 až 15, v neděli pak budou 9 až 14 stupňů.

Teplo se vrátí v pondělí

Od pondělí by se pak postupně mohlo oteplovat, takže uprostřed příštího týdne bychom opět měli jarní teploty kolem 18 stupňů.

A jak bude do 10. června? "Od 21. května do konce měsíce očekáváme polojasno až oblačno, místy srážky, noční teploty 13 až 7 a odpolední 18 až 24. Od 1. do 10. června by pak mělo být v podstatě stejné počasí, jen denní teploty by byly 19 až 25," řekl Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám