Hlavní obsah

O víkendu bude slunečno, potěšili meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O nadcházejícím víkendu bude převládat polojasno až jasno s odpoledními teplotami do osmi stupňů. Od severu se začne do České republiky rozšiřovat hřeben vysokého tlaku vzduchu. Od západu tak bude postupně ustávat deštivé počasí.

Článek

V pátek se bude ještě zejména na východě území vyskytovat zvětšená oblačnost a přeháňky, během dně však bude ustupovat. "Ráno sice budou mlhy ale po jejich rozplynutí bude hezky," řekla Právu ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Nejvyšší teploty se v pátek budou pohybovat mezi třemi až sedmi stupni, vítr bude foukat od severovýchodu o rychlosti do 20 km/h.

V sobotu už bude na většině území nebe téměř bez mráčků, odpolední teplotní maxima budou podobné těm pátečním a vítr se stočí na jihovýchodní. Bezoblačná obloha vydrží i v neděli, to už bude vítr foukat přímo od jihu a odpolední maximální teploty budou ještě o stupeň vyšší.

Příští týden se obloha zatáhne, teplo však zůstane

Teprve od pondělí se na některých místech může udržet nízká oblačnost po celý den. Pak i odpolední teploty budou nižší, zhruba do pěti stupňů.

Od úterý se přidá mrholení a ve čtvrtek a v pátek příští týden můžeme čekat přeháňky. I nadále ale bude poměrně teplo protože odpoledne rtuť teploměru bude ukazovat do šesti stupňů. Až do pátku příštího týdne ale lze očekávat slabé mrazíky do mínus čtyř stupňů.

Díky jasnému počasí budou vidět přelety kosmické stanice

Nízká nebo žádná oblačnost umožní pozorovatelům sledovat na večerní obloze přelety Mezinárodní kosmické stanice.

"Budou trvat minutu až dvě a uvidíme je jako pohybující se světelný bod," řekl Právu ve čtvrtek Jakub Rozehnal z pražské hvězdárny na Petříně a dodal, že v neděli před 18.23 hod. nad jižním obzorem ve výšce 80 stupňů bude přelet nejjasnější.

Stanice je po Měsíci a Venuši nejjasnějším objektem na obloze od roku 2000, kdy byla vybavena obřími slunečními panely. Maximální jasnosti dosahuje, když je plně osvětlena Sluncem a je Zemi nejblíže, tedy ve vzdálenosti zhruba 367 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám