Hlavní obsah

O prohřešku exministra Bessera rozhodnou úředníci, hrozí mu pokuta

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek většinou svých hlasů rozhodl, že prohřešek bývalého ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) předá příslušnému správnímu orgánu, tedy přestupkové komisi v Berouně k vyřešení. Právu to potvrdil šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přestupková komise může rozhodnout, že se Besser dopustil přestupku, za který mu může vyměřit až 50 tisícovou pokutu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

Jde o to, že Besser do svého majetkového přiznání neuvedl své angažmá ve firmě, kterou vlastní trestně stíhaný Pavel Hrách. To mu v politice zlomilo vaz a po tlaku svých stranických kolegů vládní funkci opustil. Politici, včetně komunálních, totiž musí každý rok přiznávat případné vedlejší příjmy, účast ve firmách, dary, nově nabytý nemovitý a movitý majetek. Zavazuje je k tomu zákon o střetu zájmů. A ten Besser zjevně nedodržel.

Poté, co vyšly ministrovy aktivity najevo, Besser sice přiznal svou účast ve firmě dodatečně, avšak to mu při rozhodování mandátového a imunitního výboru příliš nepomohlo.

„Je nyní na příslušném správním orgánu, jak rozhodne,“ řekl Právu Sobotka. Poznamenal, že mandátový a imunitní výbor je v tomto případě pouze evidenčním orgánem, takže o případné pokutě musí rozhodnout úředníci v místě Besserova bydliště.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr kultury Besser rezignoval

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové) ve čtvrtek ráno rezignoval. Uvedl, že svou kauzou nechce zatěžovat vládu. Besser už v minulých dnech ztratil...

Výběr článků

Načítám