Hlavní obsah

O křeslo místopředsedy Sněmovny se znovu utkají Havlíček a Okamura

O křeslo zbývajícího, šestého místopředsedy Sněmovny se znovu utkají někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Vyplynulo to z jejich vyjádření v nedělní Partii Terezy Tománkové na CNN Prima News. Další volba se má konat na příští schůzi Sněmovny, která začne v polovině února.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Havlíček (ANO)

Článek

Havlíček uvedl, že opoziční hnutí ANO nemá důvod kandidáta měnit, šancí si ale příliš nedává.

„Troufám si tvrdit, že pravděpodobnost mého zvolení je nižší, a myslím si, že větší pravděpodobnost je, že pan (nynější předseda klubu ODS a dlouholetý poslanec Marek) Benda bude dalších 30 let ve Sněmovně,” řekl.

Okamura řekl, že má nominaci poslanců SPD. Zopakoval, že podle něho není logické, když Piráti se čtyřmi poslanci zastoupení ve vedení dolní komory mají, a pětkrát početnější klub SPD nikoli. Místo patří podle dřívějších politických dohod hnutí ANO, podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška z vládní KDU-ČSL se na tom nic nemění.

Vedení Sněmovny uvažuje, zda a jak reagovat na obstrukce SPD

Domácí

„Vždycky je to o tom, jakým způsobem kandidát dokáže přesvědčit poslance. My nikomu nemůžeme za plentou vést ruku, jakým způsobem bude volit,” uvedl. Volba plánovaná na příští schůzi Sněmovny bude již čtvrtá. V předchozích poslanci žádného z navrhovaných kandidátů nezvolili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura s poslanci SPD

Havlíček se utkal s Okamurou i koncem ledna, ani jeden z nich nedostal dostatečný počet hlasů.

Poslanci loni v listopadu na ustavující schůzi po říjnových sněmovních volbách zvolili za předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a vybrali i pět ze šesti místopředsedů. Stali se jimi Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jan Skopeček (ODS), Olga Richterová (Piráti) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám