Hlavní obsah

O Fialově schůzce s Mynářem „vládní“ poslanci nevěděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti se STAN nevěděli o pondělní schůzce mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a hradním kancléřem Vratislavem Mynáře. Na jednání, které předcházelo setkání v Lánech, se měl řešit průběh jmenování vlády. V tu chvíli nebylo ještě oficiálně oznámeno, kdy a v jaké podobě Zeman vládu jmenuje.

Foto: ČTK

Brífink Petra Fialy po jmenování premiérem

Článek

„Nechci komentovat spekulace, kdo se kdy s kým sešel. Já nevím, co bych k tomu za Poslaneckou sněmovnu řekl,“ uvedl na dotaz Novinek poslanec ODS Marek Benda.

Fiala vyhrál první velkou bitvu. Zeman ustoupil, jeho vládu jmenuje celou

Domácí

Podobně reagoval i šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. „Já jsem se o schůzce dozvěděl tady na tiskové konferenci. Dotazy mohu těžko komentovat,“ řekl na tiskové konferenci před úterní schůzí Sněmovny.

„Jmenování vlády je potřeba připravit. Odpovědnost za to nese kancléř pan Mynář a premiér, tedy pan Fiala. Je logické, že to musí připravit. Přijde mi zbytečné řešit, kdo se s kým setkal,“ uvedl lidovec.

Během pondělního setkání Fialy s Mynářem ale veřejně nebylo jasné, jestli na jmenování v pátek dojde.

Fiala: Za jmenování Lipavského si Zeman žádné podmínky nekladl

Domácí

Na lidovcova slova poté navazoval Jakub Michálek z Pirátů. „Nevím, co bych k tomu řekl. Nemám diáře všech ostatních politiků v České politice. Pro mě je podstatný výsledek, tedy že vznikne vláda, která má oporu ve výsledku voleb. To, že se sešel někdo s kancléřem, to opravdu neřeším,“ prohlásil.

A také Jan Farský (STAN) ocenil především výsledek pondělních jednání. „Skvělá zpráva je, že budeme mít vládu jmenovanou v pátek v podobě, jakou přinesl za prezidentem budoucí premiér. Jsem rád, že jednáme v souladu s ústavou a že budeme mít brzy vládu s důvěrou, která odpovídá volbám z října,“ řekl Novinkám.

„Nechtěný“ Dostál: Piráti se hádají, jak moc být progresivní levice

Domácí

Fiala po pondělní schůzce se Zemanem oznámil, že prezident v pátek 17. prosince jmenuje celou vládu i s kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Hrad přitom v pátek zveřejnil důvody, proč ho jmenovat nechce. Fiala avizoval, že pokud nejmenuje celou vládu, podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

Zeman tak nakonec ustoupil. Premiér ocenil „státnický krok“ a odmítl, že by si Hrad kladl podmínky.

TK po jednání Fialy se Zemanem

Domácí

Nyní vyšlo najevo, že Fiala, než jel za prezidentem do Lán, navštívil Mynáře na Pražském hradě. O schůzce ani jedna ze stran dříve neinformovala.

V pondělí nicméně schůzku potvrdil tiskový mluvčí ODS Václav Smolka. Podle něj byla v plánu již od minulého týdne a řešit se mělo páteční jmenování vlády v Lánech.

„Netýkala se tedy ryze politických témat, jež byla ten den předmětem jednání s prezidentem republiky,“ uvedl pro Deník N.

Reklama

Výběr článků

Načítám