Hlavní obsah

O bezdomovce se v Praze postarají speciální týmy, stany tentokrát nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos v zimě se v Praze o bezdomovce postarají speciální týmy ustanovené hlavním městem. Vznikne také hlavní dispečink, který bude pomoc lidem bez domova řídit společně s terénními pracovníky, dopravním podnikem (DPP), městskou policií či neziskovými organizacemi. Oproti loňským letům tentokrát v metropoli nevyrostou vysokokapacitní stany.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření na zimu vyjdou podle odhadu na 20 až 30 miliónů korun. Trvat budou od 1. prosince do 30. března.

Cílem města je podle radního Martina Dlouhého přimět bezdomovce, aby vyhledávali sociální a zdravotní služby nebo ubytovny a nepřespávali například v MHD. Vyřešit problém bezdomovectví však prý není v silách Prahy.

"Co my slibujeme, je, že každému, kdo nás kontaktuje, pomůžeme. Konec bezdomovectví nebude, to není v silách Prahy," řekl radní.

Místo stanů dispečink

Jednou z novinek je vznik dispečinku, který bude provozovat Centrum sociálních služeb Praha (CSSP). Pětice pracovníků bude v kontaktu se strážníky nebo DPP. Když městská policie či revizor vykážou bezdomovce z MHD, zavolají poté na dispečink a dispečer na místo pošle jeden ze dvou kontaktních týmů, který bezdomovci nabídne pomoc.

Dispečink bude mít zároveň přehled, kde jsou pro bezdomovce volná místa. Číslo na dispečink ale nebude veřejné. "Budou jej mít pouze zainteresovaní, jinak by byl dispečink zahlcen," řekl ředitel magistrátního odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence Tomáš Klinecký.

Oproti loňské zimě neplánuje vedení Prahy vystavět pro bezdomovce provizorní stany. Ty v minulosti stály třeba na Letné nebo na Rohanském ostrově. K přespání tak bude lidem bez domova sloužit loď Hermes, kotvící u nábřeží Kapitána Jaroše, a dvě ubytovny – jedna je v Praze 3 a druhá nově v Praze 9.

"Analýza ukázala, že stan je dražší než ubytovna. Přesto jsme domluveni, že kdyby nastala nepředvídatelná okolnost, stany když tak budou," vysvětlil Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám