Hlavní obsah

Novým náčelníkem pozemních sil je Štefan Kaleta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitelem pozemních sil české armády je od pátku Štefan Kaleta, který doposud působil coby poradce náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře. Ve funkci nahradil Jána Gurníka, který bude vojenským přidělencem na Slovensku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový velitel Pozemních sil Armády ČR Štefan Kaleta

Článek

Osmapadesátiletý Kaleta, který se stejně jako Gurník narodil na Slovensku, v minulosti velel mimo jiné 7. mechanizované brigádě. Působil rovněž na velitelství NATO v belgickém Monsu jako ředitel sekce přípravy a výcviku. V květnu byl povýšen do hodnosti generálmajora.

Předání velení proběhlo v pátek při slavnostním nástupu příslušníků pozemních sil na pražském Vítkově. Gurník dostal od Bečváře čestný armádní odznak Za zásluhy "za výrazný podíl na rozvoji pozemního vojska".

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Končící velitel Pozemních sil Armády ČR Ján Gurník (vlevo) převzal z rukou náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře čestný odznak Za zásluhy.

Šestapadesátiletý Gurník byl velitelem pozemních sil od července 2013, kdy po zrušení olomouckého velitelství společných sil v Olomouci, jimž velel, byla v Praze vytvořena velitelství pozemních a vzdušných sil. Má za sebou i zahraniční zkušenosti. Například v letech 1998 a 1999 byl velitel českého kontingentu mise SFOR v bývalé Jugoslávii. Letos byl uveden do Síně slávy na Vysoké vojenské škole pozemního vojska (Army War College) v americkém Carlisle, kde krátce studoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám