Hlavní obsah

Novým apoštolským nunciem v ČR se stal nigerijský arcibiskup Okolo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým apoštolským nunciem v Česku se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, který se narodil v severonigerijském státě Kano. Po jmenování papežem Františkem jeho jméno v neděli v poledne oznámilo tiskové středisko Vatikánu, uvedla to Česká biskupská konference (ČBK). Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán.

Foto: 2.0 BY-NC-ND commons Dominicana/Creative República Presidencia, ČTK

Novým apoštolským nunciem pro ČR se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo z Nigérie.

Článek

Pětašedesátiletý Okolo na této pozici vystřídá Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii.

Jude Thaddeus Okolo se v Kanu narodil 18. prosince 1956 a na kněze byl vysvěcen 2. července 1983.

Do diplomatických služeb Vatikánu vstoupil v roce 1990 a postupně působil na apoštolské nunciatuře na Srí Lance, Haiti, Antilách, ve Švýcarsku a Austrálii a rovněž v Česku.

Generální vikář a kněz Jakub Holík odchází z plzeňské diecéze. Má vztah

Domácí

V roce 2008 byl jmenován apoštolským nunciem ve Středoafrické republice a Čadu, o pět let později v Dominikánské republice a apoštolským delegátem v Portoriku.

Od května 2017 do současnosti byl Okolo apoštolským nunciem v Irsku, uvedla ČBK.

Schyluje se k jmenování nového pražského arcibiskupa?

Předchůdce nového apoštolského nuncia v ČR Balvo byl ve funkci od roku 2018, letos v lednu byl rozhodnutím papeže přesunut do Austrálie.

Server Aktuálně.cz tehdy citoval teologa a církevního historika z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Martina Vaňáče, že vzhledem k tomu, že se apoštolský nuncius podílí i na výběru biskupů, mohl by Balvův přesun znamenat blížící se oznámení nového pražského arcibiskupa.

Papež zkritizoval Rusko za krutý a nesmyslný konflikt

Evropa

Arcibiskupa vybírá Vatikán, nuncius by měl ale papeži poskytnout několik návrhů možných kandidátů, o nichž získá informace v místě působení.

Proces výběru nového pražského arcibiskupa trvá od podzimu 2018, kdy Balvo jako velvyslanec Vatikánu do Česka přijel.

„Považuji za nepravděpodobné, že by byl nuncius odvolán od rozdělané práce. Dost dobře si nedovedu představit, že by se třeba několik měsíců čekalo na nového nuncia, který by se seznamoval s místní situací a rozběhl by nový proces. Domnívám se, že výběr je v takové fázi, že bude dokončen v dohledné době,“ uvedl v lednu pro Aktuálně.cz Vaňáč.

Kardinál Duka: Znásilňující ruský voják je obětí emocí

Domácí

Dosavadní pražský arcibiskup Dominik Duka v roce 2018 dosáhl věku 75 let, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí.

Ve stejném roce papež František v reakci na Dukův rezignační dopis arcibiskupa vyzval, aby pokračoval ve funkci, dokud nebude stanoveno jinak.

Reklama

Výběr článků

Načítám