Hlavní obsah

Generální vikář a kněz Jakub Holík odchází z plzeňské diecéze. Má vztah

Plzeň

Jakub Holík, který v plzeňské diecézi působil jako generální vikář, skončil ve funkci. Zároveň požádal o propuštění z kněžské služby. Důvodem je partnerský vztah, jejž navázal.

Foto: Archiv plzeňského biskupství

Jakub Holík skončil jako generální vikář plzeňské diecéze.

Článek

Informaci zveřejnilo biskupství v sobotu na svých webových stránkách. K odchodu se rozhodl sám Holík. „Požádal biskupa Tomáše Holuba o uvolnění ze služby generálního vikáře a diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho v Brně o propuštění z kněžské služby. Důvodem je delší kněžská krize spojená s navázáním partnerského vztahu, což mu brání dále pokračovat v pravdivém kněžském životě,“ stojí v prohlášení.

Duka se zastal Benedikta XVI. v kauze kolem zneužívání

Domácí

Oba biskupové žádosti vyhověli, Holík tak coby generální vikář a kněz skončil k 1. květnu. Zůstává tak už jen ředitelem kurie, a to než padne další rozhodnutí. „Děkujeme Jakubovi za jeho službu generálního vikáře a přejeme mu v životě vše dobré,“ končí dokument.

Holík poslal duchovním dopis, v němž žádá o modlitby. „Prosím také za odpouštění všeho, čím jsem vám ublížil. Vzhledem k náročnosti mé situace se nyní do pondělního večera stahuji do soukromí a prosím, abyste mi netelefonovali. Moc děkuji za pochopení,“ napsal.

Holík se narodil v roce 1971 v Brně. Po gymnáziu studoval teologii v Litoměřicích a také Římě. Na kněze byl vysvěcen v roce 1997. Absolvoval též základní vojenskou službu, následně nastoupil do armády a působil jako vojenský kaplan. Zúčastnil se mise v Bosně a Hercegovině. Generálním vikářem plzeňské diecéze byl tři roky, předtím působil na Žďársku a Třebíčsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám