Hlavní obsah

Ministr Dvořák jmenoval zmocněnce pro zavedení eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenoval svého zmocněnce pro vstup do ERM II a přijetí eura. Stal se jím ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ekonom a člen NERV Petr Zahradník.

Článek

„S ohledem na probíhající debatu o euru jsem se rozhodl jmenovat zmocněnce pro otázky eura v rámci svého týmu,“ uvedl Dvořák s tím, že hlavní agendou zmocněnce bude zapojení se do veřejné diskuse o plnění maastrichtských kritérií a dalších krocích.

Ty by měly ČR připravit na budoucí přijetí společné měny.

„Věřím, že díky novému zmocněnci budeme schopni reagovat na hlavní námitky z řad odborné veřejnosti a vysvětlit co nejvíce občanům, že co nejrychlejší plnění všech maastrichtských kritérií, k čemuž se ostatně vláda zavázala ve svém programovém prohlášení, je v zájmu Česka,“ dodal Dvořák.

Nemalé části peněz z EU se zmocnila prapodivná chobotnice. Třeba na penzionky typu Osvětimany, říká ministr Dvořák

PoliTalk

O obnovení funkce národního koordinátora pro euro některé vládní strany začaly hovořit poté, co se mimo jiné po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla o případném přijetí společné evropské měny začalo více diskutovat.

Zatímco čtyři vládní strany - STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti - jsou pro, negativně se k tomu stavějí občanští demokraté.

Zahradník je ekonom a analytik, který se specializuje právě na Evropskou unii. Je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Dvořákovým poradcem.

Podle nedávného vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by kabinet neměl v tomto volebním období stanovovat termín pro vstup Česka do eurozóny.

Bez pevného termínu zavedení eura je podle něj také nevhodné vstupovat do systému směnných kurzů ERM II, protože by to v takovém případě znamenalo pro českou ekonomiku víc negativ než přínosů.

Stanjura: Vláda by do voleb neměla stanovovat termín zavedení eura

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám