Hlavní obsah

Noví soudci by se měli vybírat v konkurzech, plánuje Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo spravedlnosti plánuje změnit výběr soudců. Nově by kandidáti procházeli výběrovým řízením, zrušen by byl institut soudního čekatele. Do konkurzů by se mohli přihlásit všichni lidé, kteří by splnili patřičné podmínky, uvedl ve čtvrtek ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Podmínkou by byla například pětiletá právní praxe, naopak by se snížil význam psychologických testů.

V České republice působí v současné době přes 3000 soudců; pro udržení tohoto počtu bude podle Pospíšila nutné jmenovat 30 až 40 soudců ročně. "Není potřeba urychleně vybírat nové adepty, ale zaměřit se na kvalitu," zdůraznil ministr.

Přikyvuje i opozice

Požadovaný věk 30 let by se nezvyšoval, nepřímo by jej prý posunovala podmínka praxe. Vybraní uchazeči by se podle ministra stali justičními kandidáty, kteří by museli projít šestiměsíční stáží u soudu. Potom by mohli být jmenováni.

Výjimkou vy mělo být jmenování soudců vyšších soudů; v těchto případech by ministr navrhoval osobnosti z justiční praxe po projednání s předsedou soudu a odborným justičním orgánem.

Záměr podpořili i opoziční poslanci. Například podle Jeronýma Tejce (ČSSD) je snížení významu psychologických testů potřebné, stejně jako zrušení institutu justičního čekatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám