Hlavní obsah

Nová vysílací rada po Velikonocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nové členy rady pro vysílání by měla Sněmovna volit v úterý 29. dubna. Takový je výsledek dnešní části mimořádné schůze dolní parlamentní komory. Už tradičně ji však provázely také tvrdé a emotivní spory mezi koalicí ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU na straně jedné a opozičními ODS a KSČM na straně druhé.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Opozice totiž tvrdí, že vládní strany se nyní snaží ovládnout média, koaliční zákonodárci toto nařčení odmítají.

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) nakonec opozici obvinil z toho, že záměrně oddaluje jmenování nových členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a hovořil o "občansko- komunistické koalici".

Na to místopředseda poslanců ODS Oldřich Vojíř opáčil, že koalici jde o ovládnutí mediální rady, respektive o ziskání rozhodující většiny. ODS se pak neúspěšně pokusila odvolat Lubomíra Zaorálka (ČSSD) z řízení schůze, ústy Ivana Langra (ODS) ho navíc varovala, že zváží návrh na jeho odvolání z funkce předsedy Sněmovny.

Podle Hany Marvanové (US-DEU) by měly být zvoleny osobnosti, které mají vztah k problematice a budou zárukou, že se poměry v radě změní a vyloučí se podezření z korupce při udělování licencí. Třináctičlenná rada obvykle rozhoduje prostou většinou. Přidělení či odnětí licence je však podmíněno souhlasem devíti hlasů. V kuloárech se říká, že vládní koalice chce mít právě devět členů, čtyři hodlá přenechat opozici. "Důležité také je, aby se upustilo od politického klíče, jakým byly dosud rady sestavovány," řekla Marvanová Právu.

Převažují publicisté

V kuloárech Sněmovny se včera vyrojila další jména kandidátů. Nově se hovoří například o komentátorovi Práva Petru Uhlovi, spisovatelce Evě Kantůrkové, předsedovi Helsinského občanského sdružení a mluvčím Brandýské iniciativy Petru Pospíchalovi. Přetřásá se i jméno bývalého poslance soc. dem. Jana Kostrhuna, romské etnografky Jany Horváthové či básníka a novináře Lubomíra Brožka.

Exradní naposledy

Čtyři radní spolu s vedoucím Úřadu rady Miloslavem Kučerou na svém úterním zasedání podle svého vyjádření neprojednávali žádnou agendu. "V dosavadním složení jsme k 4. dubnu ukončili práci a přestali vykonávat činnosti uložené zákonem o vysílání," informoval Právo předseda bývalé rady Martin Muchka.

"Podle analýz odvolání neproběhlo tak, jak mělo," uvedl. Naznačil, že nyní je jednou z možností stížnost k Ústavnímu soudu.

Pokud ji radní podají ke způsobu, jakým byla RRTV odvolána, může vzniknout nepřehledná situace. Lze předpokládat, že na rozhodnutí soudu se bude čekat několik měsíců. Mezi tím začne pracovat nová rada. Zároveň by se ale měli, pokud soud rozhodne v jejich prospěch, vrátit do funkce odvolaní radní. "Situace by mohla dospět až do stavu, který bych nazval jakýmsi mediálním dvojvládím," řekl Právu docent Vladimír Mikule z katedry správního práva PF UK.

Reklama

Související témata:

Související články

Odovolaná vysílací rada se bude bránit

Odvolaná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání sice již ukončila činnost, ale se svým pádem se nehodlá smířit. Někteří její členové stále tvrdí, že jejich...

Výběr článků

Načítám