Hlavní obsah

Norové budou rozhodovat, zda získá Michaláková zpět své syny

V Norsku v září začne jednání o tom, zda Eva Michaláková získá zpět do péče své dva syny, kteří jí byli v roce 2011 odebráni kvůli podezření ze zneužívání. O případu bude jednat norská krajská sociální komise, oznámila v úterý zástupkyně rodiny Kateřina Jurigová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Michaláková je nyní na pár dní v Česku. Se svými právníky a zástupci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD), který její případ také řeší, chce sladit postup. Podstoupit má i psychologické vyšetření. Podle advokátky Dory Bokové se zaměří například na zhodnocení schopností starat se o děti. Jeho výsledky mají norským institucím posloužit jako podklad pro rozhodování.

Michaláková podala žádost o přezkoumání svého případu a vrácení nyní desetiletého Denise a šestiletého Davida koncem loňského roku. Oba chlapci  nyní vyrůstají v pěstounských rodinách.

Mladšího chlapce matka viděla naposledy v březnu. Se starším nemá žádný kontakt. Podle lednové dohody by děti měla potkat dvakrát ročně na 15 minut. Pokud by si to hoši přáli, mohla by schůzka trvat déle. S mladším synem by se měla podle plánu Michaláková znovu sejít v srpnu.

České úřady se snaží matce pomoci

Norský úřad Barnevernet mezitím navrhl, aby matka byla zbavena rodičovských práv k oběma dětem a mladšího hocha adoptovali jeho pěstouni. "Zda v srpnu (norská sociálka) povolí avizované setkání s mladším Davídkem, stále nevíme. Vzhledem k dosavadnímu chování norských úředníků není jisté, zda se nakonec uskuteční," uvedla Boková.

Do případu se zapojila česká diplomacie, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman, který napsal dopis norskému králi. Pokud by Michaláková u krajské sociální komise a u norských soudů se žádostí o svěření dětí do péče neuspěla, mohla by se znovu obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Ten její stížnost dřív nepřijal.

Zástupci ministerstva zahraničí už dřív nevyloučili, že by se při případném příštím pokusu k matce připojila i ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám