Hlavní obsah

Noční bytaři jsou postrachem ulic. Kradou, zatímco lidé doma spí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřich Ginter

Nechce se tomu ani věřit. Někteří bytaři si jsou tak jistí a vězení se nebojí, že se bez skrupulí do příbytků vplíží a kradou, i když obyvatelé jsou doma a spí. Nejde zrovna o ojedinělé případy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byl to absolutní šok, ještě jsem se z toho nevzpamatoval, že mi tady někdo rejdil, když jsem spal. Vybral mi celou předsíň. Peníze, karty, hodinky, dokonce i oblečení. Škoda za zhruba sedmdesát tisíc,“ popsal Právu padesátiletý Jiří ze Štěpánské ulice v Praze. Není přitom třasořitka ani nahluchlý, s ostrahou má dokonce profesní zkušenosti.

Vzali klíčky od auta z předsíně a odjeli

„Jenže dveře do ložnice zavírám, mám hluboký spánek, takže jsem nic neslyšel. Dveře do bytu nebyly zamčené, jen běžně zabouchnuté na západku a to byla chyba,“ popisuje.

Ve stejné ulici nedávno takto ve spánku vybrali celý byt seniorce.

Vchodové dveře do domů sice nejsou zcela průchozí, ale pro zloděje není problém západku otevřít či si počkat, až někdo jde, a proklouznout pod záminkou, že jsou od údržby, stěhováci či s podobnou báchorkou.

Spali jsme v prvním patře, celá rodina, a všimli jsme si toho až ráno, že v obýváku něco nesedí, dveře do domu jsou dokořán a auto fuč
poškozený muž z Prahy

Lidé si navíc druhých nevšímají, v domech se pohybuje mnoho cizích lidí, často totiž v pronajatých bytech bydlí cizinci jako v hotelech.

Bytaři obírají spící lidi i v rodinných domech mimo centra měst. „Vzali peníze, elektroniku z přízemí, dokonce i klíčky od auta, se kterým pak odjeli, a našlo se v dost bídném stavu odstavené na parkovišti. Spali jsme v prvním patře, celá rodina, a všimli jsme si toho až ráno, že v obýváku něco nesedí, dveře do domu jsou dokořán a auto fuč,“ vypráví pětačtyřicetiletý poškozený ze satelitu v severovýchodní části Prahy. V létě takto do rodinných domů lákají i otevřené dveře na zahradu.

Zloděje přistihl, ale utekl

Loni zloděj vybral hned dva rodinné domy v Sezimově Ústí, zatímco majitelé spali. Odhadem se tak stalo mezi třetí a půl čtvrtou hodinou ranní.

„V prvním domě odcizil snubní prsten, mobilní telefon a finanční hotovost v řádu několika tisíců korun. Krátce před čtvrtou hodinou nad ránem již kradl v dalším nedalekém domě. Zde stačil sebrat pouze mobilní telefon. Byl přistižen majiteli domu. I přes snahu jej zadržet se zloději podařilo z místa uprchnout,“ konstatoval Miroslav Doubek  z policejního ředitelství Jihočeského kraje.

Objasní jen dvacet procent případů

Kromě zabezpečovacích systémů a pořádných zámků platí, že nejlepším alarmem je pes, a nemusí to být hned vlčák nebo bojová rasa. Pořádně štěkat umí i voříškové. V některých případech, jako třeba předloni v Ústí nad Labem, ale zloději obalamutili i psa. Buď něčím na zub, nebo mu ublížili.

Jen za letošních sedm měsíců se bytaři celkem vloupali do více než 3500 bytů a rodinných domů čili v přepočtu vykradou přes šestnáct bytů a domů denně. Vyčíslená škoda za pouhý půlrok činí dohromady 185 miliónů korun, přičemž z toho se policii podařilo zajistit peníze a věci v hodnotě 1,1 miliónu korun.

Zjistit pachatele se podaří v průměru jen ve dvaceti procentech případů. Za vloupačky do bytů a domů policie letos stíhala přes tisíc osob, z toho dvě třetiny recidivistů.

Nádobíčko běžně dostupné na internetu

Bytařům vnikání do bytů a domů usnadňuje i to, že potřebné zámečnické nádobíčko k otvírání běžných zámků lze za pár korun pořídit běžně i přes internet.

Nejzáludnější je tzv. bumping, což je moderní paklíč, jenž na zámcích nezanechává na první pohled rozpoznatelné stopy. To je problém u plnění z pojistek, protože základní podmínkou pro její vyplacení je, že byla očividně násilně překonána překážka. Použití bumpingu může prokázat jen detailní policejní expertiza.

Reklama

Výběr článků

Načítám