Hlavní obsah

Noční bouře na Zlínsku vyplavila 30 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Bouře, které se v noci přehnaly přes území Česka, notně zkomplikovaly život zejména lidem na jižní Moravě. Hasiči ve Zlínském kraji vyjeli v noci kvůli bouřkám a vichřici k 31 zaplaveným domům a několika vyvráceným stromům a strženým střechám.

Foto: Josef Zajíc

Budoucí vstup do podchodu od polikliniky v Ostravě - Hrabůvce Stav 7.8.2012

Článek

Postižena byla zejména Haná, část Uherskohradišťska ve směru na Slovensko a na Zlínsku Spytihněv, Halenkovice a Napajedla, řekl ČTK operační důstojník krajského hasičského záchranného sboru Petr Svízela.

Pernou noc zažili lidé ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Vítr tam za sebou nechal sedm vyvrácených stromů a dvě částečně stržené střechy. "V osadě Poličná strhnul poryv větru strom, který zablokoval silnici. Hasiči neměli právě k dispozici potřebnou techniku, a proto jsme strom odstranili vlastními silami," řekl vedoucí střediska údržby a správy komunikací Technických služeb města Michal Lysák.

Patrně největší škody živel napáchal na zeleni. "Nejhůře jsou na tom parky se staršími stromy. U zámku Kinských vítr jeden z nich vyvrátil. Škody stále mapujeme, současně pracujeme na jejich odstraňování," sdělil vedoucí střediska zeleně společnosti Městské lesy a zeleň Vladimír Jurečka. Provizorně byly již v noci ve městě opraveny střechy.

Bouřím předcházelo úterní tropické vedro, při němž museli vyjet hasiči ve Zlínském kraji k pěti požárům. Vznikla při nich škoda asi 76.000 korun, nikdo nebyl zraněn. Vesměs to byla drobná zahoření, ve Zlíně hořel osobní vůz vinou technické závady, dodal Svízela.

Kroupy ničily na Havlíčkobrodsku

Kroupy o velikosti tenisových míčků rozbily v úterý večer střechy domů na Havlíčkobrodsku. Dva z nich, v České Bělé a v Počátkách, hasiči v noci provizorně překryli plachtou, aby další škody nenapáchal déšť. Kroupy zničily také skleníky a úrodu na území mezi Českou Bělou, Kojetínem, Jitkovem a Příjemkami, řekl dnes ČTK operační důstojník krajských hasičů.

V Havlíčkově Brodě a na silnici mezi Přibyslaví a Českou Jablonnou hasiči odstraňovali tři spadlé stromy z komunikací.

Bouře s vichřicí zasáhla také část Jihlavska. Na silnici mezi Třeští a Pavlovem strhla na telefonní vedení vzrostlý smrk. Poté spadly dva sloupy. Přes vozovku ležely stromy také na Pelhřimovsku u Gabrielky a Horní Cerekve. V noci je hasiči museli rozřezat také na Žďársku ve Velké Bíteši a ve Štěpánově nad Svratkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám