Hlavní obsah

NKÚ dál povede Kala, rozhodla Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bude i nadále Miloslav Kala. Sněmovna jej ve středu v tajném hlasování zvolila jako kandidáta na jmenování, což činí prezident republiky. Kala neměl ve volbě protikandidáta, protože poslanec hnutí ANO Roman Kubíček se nominace vzdal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda NKÚ Miloslav Kala

Článek

Kalu, který NKÚ vede od 22. března 2013, navrhly všechny vládní strany (ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Piráti). Funkční období je devítileté.

V tajné volbě staronový prezident instituce získal 123 hlasů, celkem komise vydala 182 hlasovacích lístků. Pro zvolení bylo třeba 92 hlasů. Kala neměl protikandidáta. Úřad se k výsledkům volby vyjádří ve čtvrtek.

Původně se o post chtěl ucházet také místopředseda sněmovního kontrolního výboru Roman Kubíček (ANO). Před hlasováním však odstoupil.

„Chtěl bych poděkovat klubu ANO za nominaci na tuto významnou pozici a současně oznámit, že se té nominace zříkám. Dělám to s plným vědomím toho, že si myslím, že pětikoalice má nárok na tuto pozici, aby si nominovala,” řekl na plénu Kubíček.

Výdaje státu letos rostly, na investice to však nebylo, konstatoval NKÚ

Ekonomika

Současně oznámil, že se chce ucházet o funkci viceprezidenta úřadu, mandát současné viceprezidentce Zdeňce Horníkové totiž končí v dubnu.

Prezident NKÚ vedle řízení úřadu předsedá kolegiu a kárné komoře kontrolního úřadu.

Širšímu vedení úřadu předkládá mimo jiné návrhy plánu kontrolní činnosti, rozpočtu NKÚ a všechny kontrolní závěry, z nichž vychází stanovisko úřadu k státnímu závěrečnému účtu.

Senátu předkládá návrhy kandidátů na členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Prezident NKÚ se může účastnit schůzí Sněmovny, Senátu a orgánů obou parlamentních komor i vlády, když projednávají například kontrolní závěry NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám