Hlavní obsah

NKÚ bude kontrolovat hospodaření krajů a obcí, rozhodla Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Hospodaření krajů a obcí bude zřejmě moci prověřovat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Poslanci ve středu schválili novelu zákona o posílení pravomocí úřadu, kterou předložil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Proti byla pravicová opozice, podle ODS je novela zbytečná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dientsbier

Článek

Kromě krajů a obcí budou moci kontroloři dohlížet na hospodaření polostátních firem, dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol nebo veřejnoprávních médií.

„Změna je v zájmu zefektivnění dohledu nad nakládáním s veřejnými prostředky. Jde o další krok vlády k ozdravení veřejných financí, snížení prostoru pro možnou korupci a dosažení vyšší míry účelnosti a transparentnosti v oblasti veřejných výdajů,“ komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Plýtvání energie, zní z ODS

Opačný názor mají občanští demokraté. Novelu označili za zbytečnou. „Jediným důsledkem bude navýšení počtu pracovníků a vyšší náklady. Žádné peníze se samosprávám ani rozpočtům neušetří. Je to plýtvání energie úředníků,“ prohlásil poslanec Vladislav Vilímec. ODS navrhovala předlohu zamítnout, ale neuspěla.

Pro nakonec zvedlo ruku 108 ze 140 přítomných poslanců. Proti bylo 14 - všichni z ODS. Většina poslanců z TOP 09 se zdržela. Vadilo jim, že NKÚ bude moci kontrolovat veřejnoprávní média.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dientsbier ml.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Vladislav Vilímec

„My jsme zákon od začátku spíše podporovali, ale doufali jsme, že se z kompetence NKÚ podaří vyjmout veřejnoprávní média - Český rozhlas a Českou televizi. Protože jsme svědky narůstajících útoků zejména na ČT, tak nechceme žádným zákonem zvyšovat riziko,“ komentoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám