Hlavní obsah

Nikulinův advokát chce nechat prověřit Pelikánovo rozhodnutí

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český advokát údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina Martin Sadílek se staví proti rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána vydat jeho klienta do USA. Podle něj tomu brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v ČR. To sice odmítl v březnu pražský městský soud, ale Nikulin proti tomu podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Podle Sadílka to má odkladný účinek, podle Pelikána nikoliv.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obhájce Jevgenije Nikulina Martin Sadílek

Článek

„Z vazby ho odvezli bez mého vědomí, tedy bez vědomí jeho obhájce. V době, kdy mi nebylo doručeno rozhodnutí ministra, proti kterému je ze zákona přípustná ústavní stížnost. To podle mě není v pořádku,“ řekl Právu Sadílek.

Pelikánův krok považuje za předčasný a odporující zákonu. Ministrův postup chce nechat prověřit a chce proti němu podat ústavní stížnost.

Sadílek se snažil Nikulinovo vydání zvrátit ještě u Ústavního soudu. Ten však v úterý jeho stížnost definitivně odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Tím padla zřejmě poslední překážka pro ministra Pelikána, který měl v kauze poslední slovo. Rozhodnutí Ústavního soudu dostal Sadílek do datové schránky ve čtvrtek, ale oficiálně doručeno jej měl až v pátek, kdy ho ze schránky vyzvedl a přečetl, tedy v době, kdy už byl Nikulin minimálně na cestě do USA.

Spor o odkladný účinek

Sadílek je však přesvědčený, že ministr měl počkat nejen na to, až se seznámí se závěry Ústavního soudu a o vydání ho informuje. Upozornil také na to, že v ČR stále běží řízení, v rámci kterého Nikulin usiluje o český humanitární azyl. V úterý prý Nikulin podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí vnitra a pražského městského soudu o jeho neudělení. „Tato žaloba má odkladný účinek,“ řekl Právu.

„Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl ponechat na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv ještě i kasační stížnosti,“ řekl ČTK Pelikán.

Advokátova schůzka s Mynářem

Server iRozhlas.cz v pátek upozornil také na to, že se Sadílek se v půlce ledna sešel s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Podle informací serveru se měl kancléř radit, jak postupovat, aby se Nikulin nedostal do rukou vyšetřovatelům v USA.

Sadílek schůzku připustil. „Jednalo se o zcela privátní schůzku. Byl jsem panem Mynářem osloven v soukromé věci. Při této příležitosti se pan prezident prostřednictvím pana kancléře ptal, jaká je aktuální právní situace,“ vysvětlil Právu.

Hrad se na něj prý obrátil v souvislosti s dopisem matky Nikulina, která požádala Zemana o pomoc při osvobození syna z vězení. „Je to zcela legitimní záležitost,“ prohlásil Sadílek.

Svůj vztah s Mynářem však odmítl komentovat stejně jako neodpověděl na otázku, kvůli jaké jiné záležitosti se s Mynářem sešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám