Hlavní obsah

Neziskovky by měly zaučovat pečující. Nepotřebujeme to, zní z jejich řad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O školení nestojíme, o blízké se umíme dobře postarat, peníze nám ale scházejí jinde. Kritiku od lidí pečujících o své těžce nemocné příbuzné vzbudila část novely zákona o sociálních službách z dílny poslanců v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), která je nyní ve druhém čtení. Zaučovat je mají sociální pracovníci.

Foto: Archiv rodiny

Lucie Ovsenáková už déle než pět let pečuje o manžela s nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou

Článek

Nový zákon rozšiřuje už existující institut sociálního poradenství, které poskytují zpravidla neziskové organizace, i na pečující osoby. „Za součást základního sociálního poradenství se považují také činnosti poskytující podporu pečujícím a činnosti, které spočívají v nácviku dovedností pečujících osob pro zvládání péče o osoby závislé na jejich pomoci,“ stojí v ustanovení novely.

Lucie Ovsenáková, která už déle než pět let pečuje o manžela s nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou, říká, že tuto novinku považuje za zcela zbytečnou.

„My pečující žádné školení nepotřebujeme. Ve chvíli, kdy stále nemáme zajištěné dvě základní věci, tedy odměnu pečujících a otázku asistence, tedy aby nás měl kdo vystřídat, je zbytečné řešit nácvik péče. Jen to odlije peníze ze systému,“ míní žena, která se musí o nemocného manžela starat doslova čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Sociální služba jí nepomůže, protože ze zákona nesmí provádět zdravotní úkony.

S nevyléčitelnou ALS má nárok na sociální službu, ta se ale o něj nesmí starat

Domácí

MPSV: Služba je pro nováčky

Vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb Zdislava Odstrčilová pro Novinky upřesnila, že zaškolení pečujících by se mělo týkat především nováčků. „Ti, co pečují dlouhodobě, školení samozřejmě nepotřebují. Primárně je tato služba pro lidi, kteří se do takové situace dostanou nově,“ uvedla Odstrčilová.

„Samotná podpora pečujících může mít různé podoby a může být realizována v prostředí poskytovatele sociálních služeb i v prostředí osoby závislé na jiné pomoci, v němž je podpora těchto osob realizována,“ upřesnil Jakub Augusta, mluvčí MPSV.

Služba podle něj bude zacílena i na ty osoby, „které péči nerealizují dlouhodobě a v rozsahu 24/7“. „Z toho důvodu předpokládáme, že tito pečující podporu velmi ocení,“ dodal mluvčí.

Pět žen dostalo cenu za práci v sociálních službách. Některé ani po třiceti letech necítí vyhoření

Styl

Opoziční politici však mají obavy. Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka Novinkám řekl, že na tento problém upozorňoval už na sněmovním plénu. „Pečující žádná školení nepotřebují. Potřebují hlavně peníze, navýšení příspěvku na péči,“ uvedl.

Nácvik s pečujícími o těžce zdravotně postižené lidi podle něj už dnes provádějí zdravotničtí pracovníci, kteří je například učí, jak manipulovat se sondou na umělou výživu či s plicní ventilací.

Také poslankyně hnutí SPD Lucie Šafránková uvedla, že výuka pečujících by se měla týkat spíše výjimečných případů.

„Pokud někdo začíná pečovat o druhého, který je napojený na přístroje, nějaká příprava asi je potřeba. Většina pečujících se to ale dávno naučila, potřebují jiné věci,“ uvedla. „Obracejí se na mě například lidé, kteří by potřebovali pomoc s doprovodem dítěte do školy.“ Už podala pozměňovací návrh, který by právě tuto službu měl zajistit.

Novela by také měla zajistit odlehčovací služby, po kterých pečující volají. Ministr Jurečka původně požadoval, aby Sněmovna novelu kvůli napjaté situaci v sociálních službách schválila zrychleně v prvním čtení, opozice to však vetovala. Poslanci se k novele vrátí ve čtvrtek na zasedání sociálního výboru.

Na zvýšení příspěvku na péči v prvním stupni nejsou peníze, uvedla koalice

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám