Hlavní obsah

Heger žádá lékaře, aby zůstali, na příští rok slibuje vyšší platy

Právo, Václav Pergl

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se ve středu obrátil otevřeným dopisem na všechny nemocniční lékaře. Slibuje jim, že pokud zůstanou, zvyšování mezd začne v příštím roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Poctivě zdůrazňuji, že vám nemohu zajistit vyšší mzdy již letos. Jste-li však ochotni připustit, že se jejich zvyšování nastartuje alespoň příštím rokem, mohu vám tento slib s dobrým svědomím dát,“ píše Heger v dopise.

„Hodlám podpořit navyšování platů veškerého zdravotnického personálu, a pokud ještě chvíli vydržíte snášet svůj pocit beznaděje a neodejdete, zvyšování úrovně financování nemocnic a mezd začne v příštím roce. Vím, že si to zasloužíte,“ uvádí ministr.

Zároveň ale vyjádřil své „rozhořčení“ nad způsobem kampaně Děkujeme, odcházíme, na jejímž základě podalo hromadnou výpověď skoro 3800 lékařů z 16 000, kteří v nemocnicích pracují. „Nemohu přijmout styl celé kampaně. Vydírání není cestou k řešení problémů, které je možno nalézt pouze u jednacího stolu, bez emocí a s chladnou hlavou.“

Ministr připomněl, že ministerstvo je zřizovatelem pouze malé části nemocnic a nemůže ovlivnit přesnou výši mezd. Stejně tak nemůže ovlivnit ani úroveň nákupu léků, materiálů. To je v rukou vedení nemocnic a jejich zřizovatelů. Ministr také vyzval lékaře, aby sami přispěli k pořádku a zvýšení efektivity práce. A to proto, že do zdravotnictví nikdo dodatečné prostředky nedá.

LOK je zklamán

Lékařský odborový klub, který se ve středu sešel s Asociací českých a moravských nemocnic (sdružuje malé nemocnice), vydal prohlášení, ve kterém píše, že je z otevřeného dopisu Hegera zklamán stejně jako asociace. „Dopis obsahuje vše, jen ne ochotu jednat s protestujícími lékaři a řešit příčiny vzniklé krize,“ píše se ve společném prohlášení.

Předseda LOK Martin Engel ale už dříve Právu řekl, že s ministerstvem nemá cenu jednat, dokud nebude nějaká přijatelná nabídka na stole.

LOK požaduje zvýšení platu nastupujícího lékaře na 1,5 násobek průběrné mzdy v zemi (asi 35 000 Kč) a na trojnásobek pro zkušeného lékaře (asi 72 000 korun) a to za základní pracovní dobu. Dnes berou lékaři v průměru 45 až 50 000 Kč měsíčně, ale se všemi příplatky a službami.

Denně jednání s lékaři

V nemocnicích se denně jedná s lékaři, aby zůstali. Někteří jedinci již své výpovědi stáhli. Nejvíc v pražské FN Motol, kde tak učinilo 25 lékařů z 55 výpovědí. Jednat se bude až do konce února, kdy těm, kdo podali výpovědi, běží výpovědní lhůta.

Příští úterý se v Senátu uskuteční konference za účasti premiéra Petra Nečase, kde LOK, lékařská komora, ministerstvo zdravotnictví a další organizace by měly jednat o tom, jak danou situaci řešit. Pokud by všichni lékaři, kteří výpověď podali z nemocnic, odešli, znamenalo by to zhoršení dostupnosti péče, ale jak ujistil ministr Heger, akutní péče by vždy zajištěna byla.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR ve středu vyzval vládu, hejtmany a zdravotní pojišťovny, aby okamžitě začali situaci řešit tak, aby nebyli poškozeni ani pacienti, ani zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám